Σε απολύσεις προχώρησε μία στις 6 επιχειρήσεις λόγω κορονοϊού- Ζητούν παράταση των μέτρων στήριξης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε απολύσεις προχώρησε μία στις 6 επιχειρήσεις λόγω κορονοϊού- Ζητούν παράταση των μέτρων στήριξης
Περισσότερες από 117.000 θέσεις απασχόλησης χάθηκαν το προηγούμενο εξάμηνο, σύμφωνα με την ΓΣΕΒΕΕ.

Περισσότερες από 117.000 θέσεις απασχόλησης χάθηκαν το προηγούμενο εξάμηνο, καθώς 1 στις 6 επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό προχώρησε σε απολύσεις λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς στην ομιλία του στις κοινοβουλευτικές επιτροπές της Βουλής για την εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες βιοτέχνες και έμποροι, ζήτησε παράταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας και μετά το τέλος Σεπτεμβρίου.

Είπε επίσης ότι ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ εξακολουθεί να μη λαμβάνει υπόψη αφενός ότι οδηγεί σε ελαστικές μορφές απασχόλησης (κάτι το οποίο ίσχυε την προηγούμενη δεκαετία) και αφετέρου ότι το 60% των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία ήταν με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Όπως δε υπογράμμισε «παρά τα λίφτινγκ που έχει υποστεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εξακολουθεί να μην είναι ελκυστικό για τις επιχειρήσεις».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επισήμανε ότι σήμερα πολλές επιχειρήσεις αναγκάζονται να οδηγούν το προσωπικό τους σε ιδιωτικά κέντρα για τα τεστ του κορονοϊού και ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει αυτή τη δαπάνη.

Για την εξ αποστάσεως εργασία, ανέφερε ότι απαιτείται ενημέρωση ιδίως των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, διότι τα πρόστιμα είναι δυσβάσταχτα σε λάθη από άγνοια.

Σε ότι αφορά την επαγγελματική μίσθωση-μείωση, σε συμφωνία με τον επιχειρηματία και τον εκμισθωτή, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ είπε ότι οι ελαφρύνσεις για τους εκμισθωτές είναι ελάχιστες και γι΄αυτό πρέπει η πολιτεία να καλύπτει την διαφορά του ενοικίου και να παραταθεί η μείωση του ενοικίου, γιατί διαφορετικά θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα.

Με πλήρη μισθό η άδεια καραντίνας

Αναφορικά με τις διατάξεις για την παραμονή εργαζομένων σπίτι προς αποφυγή διασποράς του κορονοϊού με υπερωρία χωρίς αποζημίωση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επισήμανε ότι η επιχείρηση θα καταβάλει τον πλήρη μισθό και υπογράμμισε ότι ο κορονοϊός είναι ασθένεια και ως ασθένεια πρέπει να καλύπτεται και «δεν μπορεί να επωμίζονται για άλλη μια φορά δαπάνες ανυπέρβλητες οι επιχειρήσεις», ιδίως σε περιοχές με ειδικά περιοριστικά μέτρα.

Αναφορικά με τις διατάξεις που υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις εφόσον θέτουν σε αναστολή εργαζόμενο, μετά τη λήξη της αναστολής σύμβασης να διατηρήσουν τον εργαζόμενο για 30 ημέρες, ο κ. Καββαθάς είπε ότι είναι μέτρο ασφάλειας για τον εργαζόμενο αλλά από την άλλη πλευρά είναι πολύ δύσκολο για τις επιχειρήσεις, σε μια τόσο ρευστή οικονομική κατάσταση να αναλαμβάνουν τέτοια ευθύνη.

Αναφορικά με τις διατάξεις για το Δώρο Χριστουγέννων, ο κ. Καββαθάς εξέφρασε την «ελπίδα να το πληρώσει η πολιτεία στην αναλογία της». Είπε όμως ότι η απονομή του Δώρου πρέπει να είναι στον πλήρη μισθό, ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα που είναι αναγκαίο για να κινείται η οικονομία.

Αναφορικά με τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού είπε ότι η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο, ώστε να υπάρχει εικόνα της οικονομικής κατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι σε έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, το 62,9% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ή είναι πολύ λίγο ικανοποιημένο από τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, έναντι του 35,3% που δήλωσε πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider