Τι «βλέπει» η Capital Economics για την Ελλάδα μετά το β' τρίμηνο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι «βλέπει» η Capital Economics για την Ελλάδα μετά το β' τρίμηνο
Μικρότερη ύφεση για την ελληνική οικονομία αναμένει η Capital Economics, μετά τα στοιχεία για το β' τρίμηνο, με «ταβάνι» πλέον το 8%. Τι αναφέρει μιλώντας στο insider.gr η οικονομολόγος Melanie Debono.

Σφοδρό ήταν το χτύπημα της πανδημίας του κορονοϊού, που συνοδεύτηκε από γενικευμένο lockdown, στην ελληνική οικονομία οδηγώντας έτσι σε ύφεση 15,2% στο β' τρίμηνο του 2020.

Η «βουτιά» κατά 14% που κατέγραψε το ελληνικό ΑΕΠ στο β΄τρίμηνο σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του έτους (q/q) και η 15,2% από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 (y/y) αποτελεί τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοση για την ελληνική οικονομία από το 1995 ενώ παράλληλα η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ ξεπέρασε τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (12,1% q/q), όπως αναφέρει μιλώντας στο insider.gr η Melanie Debono, οικονομολόγος της Capital Economics.

Μικρότερη ύφεση

Όπως επισημαίνει η ίδια, η πτώση του ΑΕΠ στο β΄τρίμηνο ήταν μικρότερη από την εκτίμηση της Capital Economics που ανέμενε ύφεση 17% (q/q). «Αυτό σε συνδυασμό με την ανοδική αναθεώρηση του α' τρίμηνου, μας οδηγούν πιθανότατα σε μια ύφεση μικρότερη του 8% που αποτελεί τη βασική μας πρόβλεψη για την Ελλάδα για το 2020» αναφέρει η Melanie Debono.

Ωστόσο όπως επισημαίνει η Debono «η ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους φαίνεται να είναι πιο αδύναμη από ό,τι αναμέναμε καθώς ο δείκτης οικονομικού κλίματος ESI και ο βιομηχανικός δείκτης PMI έχουν μειωθεί αισθητά τους τελευταίους δύο μήνες».

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI ήταν κάτω από το 50 (όριο) τον Αύγουστο υποδηλώνοντας ότι κατασκευαστική δραστηριότητα εξακολουθεί να συρρικνώνεται, ενώ παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί και η κατά 60% μειωμένη επιβατική κίνηση τον Αύγουστο, δύο μήνες μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς.

Ορατός ο κίνδυνος η Ελλάδα να μπει σε «carantine list»

Με την Ελλάδα να βρίσκεται σε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, η Debono κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως παραμένει ορατό το ενδεχόμενο να προστεθεί στη λίστα των χωρών με υποχρεωτική καραντίνα για τους ταξιδιώτες, εάν δεν υπάρξει περιορισμός της επιδημιολογικής έξαρσης.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider