Ορατό το τέλος εποχής του ΤΧΣ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ορατό το τέλος εποχής του ΤΧΣ
Μπορεί κάποια μέλη του ΤΧΣ να ανανεώθηκαν προ ημερών, ωστόσο πλέον το Ταμείο ολοκληρώνει τον κύκλο του.

Ορατό είναι πλέον το τέλος δραστηριότητας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), του φορέα που δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2010 με σκοπό τη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος. Μπορεί κάποια μέλη του ΤΧΣ να ανανεώθηκαν προ ημερών, ωστόσο πλέον το Ταμείο ολοκληρώνει τον κύκλο του.

Οι εκθέσεις ανεξάρτητων φορέων, όπως το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο περιγράφουν αρνητικά το ρόλο του ΤΧΣ που έχει μερίδιο ευθύνης για το ότι τα 45 δισ. ευρώ, από τα 57 δισ. ευρώ που επένδυσε το Ελληνικό Δημόσιο στις τράπεζες δεν μπορούν να ανακτηθούν. Είναι ενδεικτικό πως και σε πρόσφατη έκθεσή του για την Ελλάδα το ΔΝΤ παραθέτει στοιχεία που δείχνουν πως οι στηρίξεις των ελληνικών τραπεζών με δημόσιο χρήμα την τελευταία δεκαετία απέτυχαν.

Αναλύοντας συναλλαγή προς συναλλαγή τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών μεταξύ 2008-2018, το προσωπικό του ΔΝΤ εκτιμά ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δαπάνησαν περίπου 57 δισ. ευρώ (ακαθάριστα) για την υποστήριξη των τραπεζικών ιδρυμάτων, ενώ επιπλέον περίπου 28 δισ. ευρώ στήριξης προήλθαν από τον ιδιωτικό τομέα. Από τη δημόσια στήριξη των 57 δισ. ευρώ, περίπου 7 δισ. ευρώ επιστράφηκαν ή ανακτήθηκαν μέσω εκκαθαρίσεων. Τα δε καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού από όλες τις μορφές χρηματοδοτικής στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος ανήλθαν σε περίπου 5 δισ. ευρώ. Αν αθροιστούν τα σχετικά ποσά ανάκτησης και κερδών τότε η καθαρή ζημιά από ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών διαμορφώνεται σε 45 δισ. ευρώ!

Η σχετική ανάλυση του ΔΝΤ αναφέρει πως ο συνολικός αντίκτυπος στο δημόσιο χρέος από την κυβερνητική οικονομική στήριξη προς τις ελληνικές τράπεζες κατά την τελευταία δεκαετία ήταν κοντά στο 25% του ΑΕΠ του 2018.

Πέραν των επιδόσεων του ως μέτοχος των τραπεζών το ΤΧΣ δεν έχει να επιδείξει καμία θετική επίδοση ούτε στη χάραξη της στρατηγικής των τραπεζών. Μάλιστα, αν και το ΤΧΣ θα έπρεπε ήδη να έχει προχωρήσει στην τρίτη αξιολόγηση των Διοικητικών Συμβουλίων των ελληνικών τραπεζών (σ.σ. και να κρίνει μεταξύ άλλων και τις ευθύνες για την υπόθεση της διακοπής των ποινικών διώξεων κατά τραπεζιτών), ωστόσο δεν το έχει κάνει , παρά το ότι προχώρησε σε διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή ειδικού συμβούλου.

Πως εξηγείται αυτό; Κατά το ΤΧΣ η σχετική διαδικασία «αποφασίστηκε να αναβληθεί και να βελτιωθεί περαιτέρω, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί πλήρως με την πολιτική του Ταμείου ως ενεργού μετόχου, η οποία επί του παρόντος εκπονείται».

Δεν είναι τυχαίο πως ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός φέρεται να μην είναι ικανοποιημένος από τη λειτουργία του ΤΧΣ και να έχει ζητήσει από τη Διοίκηση του Ταμείου να καταθέσει τη στρατηγική για το πως το Ταμείο θα εξέλθει από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών μέχρι το 2022, ήτοι σε 15 μήνες περίπου. Αυτό έγινε διότι η κυβέρνηση θεωρεί μεταξύ άλλων πως το σχέδιο «PINNACLE», μια πρωτοβουλία του ΤΧΣ που τρέχει από το 2019 και στοχεύει στην ενίσχυση της αξίας των τραπεζών έχει πέσει στο κενό και συνεπάγεται μόνον έξοδα και δαπάνες.

Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με την έκθεση απολογισμού που δημοσιοποίησε προσφάτως το ΤΧΣ για τη χρήση του 2019 οι δαπάνες προσωπικού του ανήλθαν σε 3,5 εκατ. ευρώ, έναντι 3,2 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ στην περυσινή χρήση πραγματοποίησε γενικά διοικητικά και λοιπά λειτουργικά έξοδα ύψους 5 εκατ. ευρώ τα οποία περιλαμβάνουν και αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Παρά το ακριβοπληρωμένο προσωπικό και τις παχυλές αμοιβές σε συμβούλους το ΤΧΣ δεν έχει καταφέρει να ευθυγραμμίσει τις τράπεζες με τους στόχους κερδοφορίας, οικονομικής προστιθέμενης αξίας και απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, ενώ έχει συμβάλει παρά μόνον σε θεωρητικό επίπεδο στη μείωση των «κόκκινων» δάνειων. Είναι ενδεικτικό πως το ΤΧΣ δεν έχει εισπράξει ακόμη από την Τράπεζα Πειραιώς, χρήματα που του οφείλει από την πώληση της Αγροτικής Ασφαλιστικής το 2016!

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider