Προειδοποιεί το ΔΝΤ για την αντιστροφή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προειδοποιεί το ΔΝΤ για την αντιστροφή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα
Τα μοντέλα του ΔΝΤ δείχνουν πως η αναίρεση μεταρρυθμίσεων που είχαν υιοθετηθεί τα τα προηγούμενα χρόνια, θα δημιουργούσε σημαντικές δυσμενείς μακροοικονομικές δαπάνες και θα έθετε νέες προκλήσεις για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Επικριτικό για το γεγονός πως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν επί του παρόντος την αντιστροφή μέρους των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων που είχαν υιοθετήσει τα προηγούμενα χρόνια για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών τους συστημάτων, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εμφανίζεται το ΔΝΤ σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Τα μοντέλα του ΔΝΤ δείχνουν πως η αναίρεση των εν λόγω μεταρρυθμίσεων θα δημιουργούσε σημαντικές δυσμενείς μακροοικονομικές δαπάνες και θα έθετε νέες προκλήσεις για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Αυτή η ανάλυση βασίζεται στις δημογραφικές πιέσεις που θα δεχθεί η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και οι οποίες αναμένεται να είναι οι μεγαλύτερες στην ΕΕ έως το 2070, αυξάνοντάς σημαντικά τα δημοσιονομικά κόστη για τη διατήρηση του ασφαλιστικού της συστήματος.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία 40 χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα ο αριθμός των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών ως ποσοστό αυτών που βρίσκονται σε εργάσιμη ηλικία (15-64 ετών) αυξήθηκε από το 20% στο 31%, ενώ έως το 2060 το ποσοστό αυτό θα έχει πιθανότατα διπλασιαστεί, φθάνοντας στο 58%.

Μάλιστα, η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή των χωρών όπου η γήρανση του πληθυσμού αναμένεται να είναι ιδιαίτερα γρήγορη. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των άνω των 65 ετών πολιτών σε σχέση με όσους βρίσκονται σε εργάσιμη ηλικία εκτιμάται για την Ελλάδα στο 37,8% το 2020. Μάλιστα, το ποσοστό αναμένεται να εκτιναχθεί στο 79,7% το 2060.

Το ΔΝΤ στην έκθεσή του αναφέρει πως στην Ελλάδα η πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους που σχετίζονται με δικαστικές αποφάσεις που στοχεύουν στην άρση προηγούμενων περικοπών στις συντάξεις.

Κατά στελέχη του ΔΝΤ αν και οι μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2010-2016 βελτίωσαν σημαντικά τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδος, ωστόσο οι συνταξιοδοτικές δαπάνες εξακολουθούν να παραμένουν υψηλές. Εάν δε, οι δικαστικές αποφάσεις αυξήσουν αντί να μειώσουν τις συνταξιοδοτικές δαπάνες, τότε το σύστημα δεν θα μπορέσει να ισορροπήσει και το δημοσιονομικό βάρος θα αυξηθεί εκ νέου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider