Σταϊκούρας: Τον Αύγουστο ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Τον Αύγουστο ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής
Στόχος είναι, μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής να δοθούν συνολικά 3 δισ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Κλειδί για να καταστεί το 2021 έτος ισχυρής ανάκαμψης για τη χώρα είναι η βέλτιστη αξιοποίηση όλων των εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων και εργαλείων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.

Ο ίδιος, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου, αναφέρθηκε στη σημασία εφαρμογής μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, με τη σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών και, πρωτίστως, ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα, τόνισε ότι στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται προβλέπεται η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών που αφορούν στο κανονιστικό πλαίσιο για το επιχειρείν, στη διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων, στην αγροτική πολιτική, στην έρευνα και στην καινοτομία.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, στο πεδίο της οικονομίας, το υπουργείο Οικονομικών σχεδίασε και υλοποιεί ένα συνεκτικό, ρεαλιστικό, ολοκληρωμένο και δυναμικό σχέδιο, το οποίο εξελίσσεται ανάλογα με τις διαφορετικές ανάγκες που δημιουργεί η κρίση, σε κάθε φάση της. Έτσι, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ελήφθησαν πολλά μέτρα, με στόχο την ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας, τη στήριξη της απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής. Μάλιστα, αναφορά έγινε και στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» για το οποίο ειπώθηκε ότι θα υπάρξουν και νέες πρωτοβουλίες.

Στη συνεδρίαση, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», το οποίο εισήχθη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προς ψήφιση και με το οποίο επιδοτούνται, για 9 μήνες, όλα τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία, όλων όσοι επλήγησαν από τον κορονοϊό. Επίσης, συζητήθηκε η «εικόνα» που έχει το υπουργείο για την αγορά σήμερα, οι εκτιμήσεις για την ύφεση το τρέχον έτος που, όπως αναφέρθηκε, θα είναι χαμηλότερη στην Ελλάδα, και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το υπουργείο για την περιστολή της, την αξιοποίηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ έμφαση δόθηκε στο αν θα υπάρξουν και άλλα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στόχος είναι να δοθούν συνολικά 3 δισ. ευρώ

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε αναφορά και στα μέτρα στήριξης που έλαβε έως τώρα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία εστιάζοντας στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, η δεύτερη φάση της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη για να σημειώσει πως, επιπλέον, ένας τρίτος κύκλος έχει σχεδιαστεί για τον Αύγουστο. Ο στόχος είναι να δοθούν συνολικά 3 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερη δε έμφαση έδωσε και στο θέμα της ρευστότητας στην αγορά, στον ρόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την επιτάχυνση των εκταμιεύσεων του ΤΕΠΙΧ.

Ο υπουργός, επίσης, τόνισε ότι η υγειονομική κρίση είναι μία κατάσταση δυναμική, η οποία δημιουργεί διαφορετικές ανάγκες σε κάθε φάση της. Συνεπώς, και οι παρεμβάσεις του υπουργείου δεν μπορεί να είναι στατικές. Απαντώντας στα ερωτήματα που τέθηκαν, σημείωσε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις και, ανάλογα, προχωρά σε βελτιώσεις, επεκτάσεις ή διευρύνσεις των μέτρων που έχουμε λάβει. Έχουμε στη διάθεση μας, κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας «πυρομαχικά», τα οποία ρίχνουμε στη μάχη, όταν και όπου χρειάζεται.

Υπόψη του υπουργού, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, έθεσε τις προτάσεις του για τροποποίηση άρθρου 5 Σχεδίου Νόμου «φορολογικές παρεμβάσεις για αναπτυξιακές διαδικασίες της ελληνικής οικονομίας», τις προτάσεις του Ε.Σ.Π. του Π.Σ.Ε.Π.Ε. και του Σ.Β.Α.Π., μεταξύ των οποίων η επέκταση της θεσμοθετημένης μείωσης των ενοικίων, της νομοθέτησης μείωσης της προκαταβολής φόρου και την έκπτωση για εφάπαξ εξόφληση του φόρου έτους 2019 αλλά και της παράτασης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων έως τις 15 Αυγούστου αλλά και του θέματος που απασχολεί το «yachting» με την τροποποίηση του άρθρου 3 του ν. 4256/2014 (Α' 92) όπως τροποποιήθηκε με το ν.4504/2017 (άρθρο 136).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider