Σε χαμηλά επίπεδα οι εμπρόθεσμες πληρωμές φόρων – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε χαμηλά επίπεδα οι εμπρόθεσμες πληρωμές φόρων – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για την φορολογική συμμόρφωση.

Αν και η κυβέρνηση προσπαθεί με μέτρα όπως η καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 8 δόσεις και την έκπτωση 2% στην εφάπαξ πληρωμή του φόρου να αυξήσει τη φορολογική συμμόρφωση, ωστόσο αυτό φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο.

Όπως προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την εμπρόθεσμη πληρωμή των φόρων, ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2020, δηλαδή πριν από την κλιμάκωση της πανδημίας του κορωνοϊού, η φορολογική συμμόρφωση, κινείται χαμηλότερα από το μέσο όρο του 2019.

Ειδικότερα, ο συνολικά οφειλόμενος Φόρος Προστιθέμενης Αξίας ήταν στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020 στα 2,8 δισ. ευρώ, ενώ στην ώρα τους καταβλήθηκαν στην εφορία 2,27 δισ. ευρώ, ήτοι το 81,34% του συνολικού ΦΠΑ. Ο συνολικά οφειλόμενος Φόρος Προστιθέμενης Αξίας ήταν στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2019 στα 12,6 δισ. ευρώ, ενώ στην ώρα τους καταβλήθηκαν στην εφορία τα 10,6 δισ. ευρώ, ήτοι το 83,57%.

Ο συνολικά οφειλόμενος φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων ήταν στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020 στα 91 εκατ. ευρώ, ωστόσο εμπρόθεσμα στην εφορία καταβλήθηκαν μόνον τα 57 εκατ. ευρώ, ήτοι το 62,20% του συνολικού φόρου. Ο συνολικά οφειλόμενος φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων ήταν στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2019 στα 3,7 δισ. ευρώ, ενώ στην ώρα τους καταβλήθηκαν στην εφορία τα 2,5 δισ. ευρώ, ήτοι το 68,40%.

Ο συνολικά οφειλόμενος φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων ήταν στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020 στα 99 εκατ. ευρώ και εμπρόθεσμα στην εφορία καταβλήθηκαν τα 91 εκατ. ευρώ, ήτοι το 91,95% του συνολικού φόρου.

Τέλος, οι εμπρόθεσμες πληρωμές φόρου για ακίνητη περιουσία ανήλθαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020 σε 379 εκατ. ευρώ, έναντι συνολικά οφειλόμενου φόρου 500 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η εμπρόθεσμη πληρωμή φόρου ανήλθε στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020 στο 75,76% του συνόλου.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider