Σταϊκούρας: Στη Βουλή ρύθμιση για μειωμένη ή μηδενική προκαταβολή φόρου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Στη Βουλή ρύθμιση για μειωμένη ή μηδενική προκαταβολή φόρου
Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση των φορολογικών δηλώσεων εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ρύθμιση για μειωμένη ή μηδενική προκαταβολή φόρου εντάχθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, δήλωσε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση των φορολογικών δηλώσεων εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, καθώς όπως είπε προς το παρόν υπάρχει ομαλή ροή υποβολής δηλώσεων της τάξης των 100.000 ημερησίως.

Αναγνώρισε τις δυσκολίες των λογιστών αλλά είπε πως αν υπάρξει παράταση θα μειωθούν οι δόσεις για τους φορολογούμενους. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε πως οι σχετικές ανακοινώσεις εφόσον χρειαστεί θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

Ο ίδιος τόνισε πως δεν υπάρχει σκέψη για επαναφορά των 120 δόσεων.

Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις φόρων, ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε πως το θέμα θα επανεξεταστεί τον Οκτώβριο με εφαρμογή από όταν κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης.

«Τότε θα προχωρήσουμε σε πιο μεγάλες μειώσεις φόρων μόνιμες και ασφαλιστικών εισφορών. Έως τότε ισχύουν οι εκπτώσεις φόρων έκτακτου χαρακτήρα», ανέφερε.

Προστασία α’ κατοικίας

Για τον πτωχευτικό κώδικα είπε πως όταν ψηφιστεί, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για τα ευάλωτα νοικοκυριά ούτως ώστε να μην υπάρχουν εξώσεις. Μίλησε για ένα ολιστικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει διατάξεις για τα χρέη προς τις τράπεζες και προς το Δημόσιο.

Παρατηρώντας ότι η η προστασία α’ κατοικίας δεν υφίσταται από τον Φεβρουάριο του 2019 με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, υπογράμμισε:

«Για τους ερχόμενους 9 μήνες από τις αρχές Αυγούστου, ερχόμαστε και κάνουμε ένα πρόγραμμα μέχρι να ολοκληρωθεί ο νόμος και να υλοποιηθεί για το πτωχευτικό δίκαιο, το οποίο και προφανώς όταν ψηφιστεί θα περιλαμβάνει ειδικές και ιδιαίτερες προβλέψεις για τα ευάλωτα και ευαίσθητα ελληνικά νοικοκυριά έτσι ώστε να μην έχουμε εξώσεις».

Ο ίδιος υπογράμμισε ωστόσο πως το τραπεζικό σύστημα, ακριβή εικόνα της περιμέτρου δεν διαθέτει κι έτσι δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια πόσοι καλύπτονται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όμως σύμφωνα με ποσοτικά στοιχεία που παρουσίασε, αποδεικνύεται ότι περιλαμβάνει πολύ περισσότερους σε σχέση με αυτούς που περιελάμβανε η προηγούμενη περίμετρος.

Το πρόγραμμα «Γέφυρα»

Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Γέφυρα», θα υπάρχουν τρεις κατηγορίες δανειοληπτών που θα επιδοτούνται, οι συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι θα απολαμβάνουν και το μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης που θα είναι το 90% για το πρώτο τρίμηνο και θα φθίνει στο 70% για το τρίτο τρίμηνο.

Η δεύτερη κατηγορία θα αφορά δάνεια που έχουν πάνω από 90 ημέρες καθυστέρηση. Εκεί το πρώτο τρίμηνο θα επιδοτείται το 80% της δόσης και θα αφήνει μέχρι το 60% στο τρίτο τρίμηνο.

Στην τρίτη κατηγορία είναι τα καταγγελμένα δάνεια. Να σημειώσουμε πως θα υπάρχουν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια τα οποία θα είναι πιο αυστηρά για την τρίτη κατηγορία.

Μιλώντας τώρα για τις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους θεσμούς, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σοβαρές αλλαγές.

Ο ίδιος παρουσίασε τους βασικούς άξονες του νέου πτωχευτικού νόμου και ποιες αλλαγές αυτός θα φέρει, με στόχο όπως υποστήριξε την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών και την δημιουργία ενός διχτυού ασφάλειας, αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider