To «χρησμό» της Fitch αναμένει η ελληνική οικονομία

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
To «χρησμό» της Fitch αναμένει η ελληνική οικονομία
Πρώτο «ραντεβού» του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης με την ελληνική οικονομία την Παρασκευή. Τι εκτιμά ο επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων της Société Générale Adam Kurpiel στο insider.gr.

«Ραντεβού» με τον αμερικανικό οίκο Fitch δίνει η ελληνική οικονομία στις 24 Ιουλίου, τρεις μήνες μετά την έκτακτη υποβάθμιση του outlook αλλά όχι και της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Διατηρώντας το «BB» για την Ελλάδα, η Fitch είχε εκτιμήσει τον Απρίλιο πως η ύφεση για το 2020 θα διαμορφωθεί στο 8,1%, αναμένοντας ανάπτυξη 5,1% το 2021.

Ωστόσο σε νέο report που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Fitch αναθεώρησε επί τα χείρω το επίπεδο της ύφεσης στο 8,6%, διατηρώντας παράλληλα στο 5,1% τον ρυθμό ανάπτυξης με τον οποίο θα «τρέξει» το 2021 η ελληνική οικονομία. Πλέον ο οίκος διαθέτει περισσότερα δεδομένα (στοιχεία α' τριμήνου 2020) στη «φαρέτρα» του σχετικά με το πλήγμα που επέφερε ο κορονοϊός στην ελληνική οικονομία. Καταλυτικός παραμένει ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο ελληνικό χρέος καθώς μέσω της αύξησης του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία PEPP (Pandemic Purchase Emergency Programme) στα 1,35 δισ. ευρώ, η ΕΚΤ δύναται να αγοράσει μέχρι 27 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα.

Μιλώντας στο insider.gr,o επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων της Société Générale Adam Kurpiel εκτιμά πως δεν αναμένει καμία μεταβολή στην αξιολόγηση της Fitch για την Ελλάδα διατηρώντας το «BB» με σταθερό outlook. Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει πως η γαλλική τράπεζα δεν αναμένει ούτε υποβάθμιση, αλλά ούτε και αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τις αμέσως επόμενες ώρες.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο ίδιος, η Fitch αντέδρασε σε γενικές γραμμές ένα βαθμό περισσότερο μέσω των υποβαθμίσεων σε σύγκριση με τις αξιολογήσεις των άλλων δύο οίκων, S&P και Moody's. «Η Fitch διατηρεί μια στάση αναμονής, πριν προβεί σε κάποια μεταβολή στην αξιολόγηση της Ελλάδας (κυρίως υποβάθμιση)» αναφέρει ο Kurpiel, τονίζοντας «πως εάν η Fitch υποβαθμίσει την Ελλάδα γυρνώντας την πίσω στο «BB-», κόντρα στις εκτιμήσεις μας, αυτό θα θεωρηθεί ως προσαρμογή στην απόφαση του Ιανουαρίου και δεν θα πρέπει να αποτελέσει σημαντικό «βαρίδι» για την αγορά». Ωστόσο στο συνοθύλευμα της πανδημίας υπήρξαν θετικές εξελίξεις όπως είναι η υποστήριξη που παρέχει η ΕΚΤ αλλά και η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, με την Ελλάδα να επωφελείται με 32 δισ. ευρώ

Τα «ατού» της Ελλάδας

Ο Adam Kurpiel σημειώνει ως θετικά σημεία για την Ελλάδα τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα που διατηρεί η χώρα, την άρση του lockdown και το άνοιγμα των συνόρων ιδιαίτερα τώρα, το καλοκαίρι, αλλά και τις εκδόσεις κρατικών ομολόγων, καθώς πλέον το ελληνικο «χαρτί» αγοράζεται από το Ευρωσύστημα, μέσω του προγράμματος PEPP. Συνολικά φέτος το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 7,5 δισ. ευρώ όπως αναφέρει ο Kurpiel μέσω των εκδόσεων του 15ετούς (2,5 δισ. ευρώ), του 7ετούς (2 δισ. ευρώ) και του 10ετούς ομολόγου τον Ιούνιο (3 δισ. ευρώ).

Τι εκτιμά η Fitch

Στο report που δημοσίευσε ο οίκος τη Δευτέρα εκτιμά πως η πτώση της δραστηριότητας και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας θα οδηγήσουν σε απότομη επιδείνωση του ισοζυγίου του προϋπολογισμού, αναμένοντας πως το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης θα καταγράψει έλλειμμα 7,0% το 2020 από πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2019, ενώ και το πρωτογενές ισοζύγιο θα εμφανίσει έλλειμμα μετά από τέσσερα συνεχόμενα έτη πλεονασμάτων. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα διευρυνθεί σημαντικά, στο 6,7% του ΑΕΠ από 1,4% το 2019, λόγω των περιορισμένων αφίξεων τουριστών όπως αναφέρει ο οίκος.

Στο ζήτημα του χρέους η Fitch αναμένει πως θα φτάσει στο 195,2% του ΑΕΠ το 2020, ενώ το 2021 θα υποχωρήσει στο 187,1% και στο 181% το 2022. Ωστόσο, παρότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, υπάρχουν παράγοντες που στηρίζουν τη βιωσιμότητά του, όπως το υψηλό cash buffer που διασφαλίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2020-2021, καθώς και το ευνοϊκό του προφίλ που σημαίνει ότι το κόστος εξυπηρέτησής του θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider