Ικανοποιημένοι οι χρηματιστές από τις προτάσεις της «Επιτροπής Πισσαρίδη» - Που εστιάζουν

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ικανοποιημένοι οι χρηματιστές από τις προτάσεις της «Επιτροπής Πισσαρίδη» - Που εστιάζουν
Ο ΣΜΕΧΑ πρότεινε τον εμπλουτισμό της αγοράς με επενδυτικά προϊόντα.

Ικανοποιημένοι από τις αναφορές της έκθεσης της «Επιτροπής Πισσαρίδη» στον αναπτυξιακό ρόλο του Χρηματιστηρίου και στη χορήγηση φορολογικών κινήτρων για την αύξηση των μακροπροθέσμων επενδύσεων σε μετοχές δηλώνουν Έλληνες χρηματιστές.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, η «Επιτροπή Πισσαρίδη» προτείνει να δοθούν φορολογικά κίνητρα στα νοικοκυριά, ώστε να τοποθετούνται μακροπρόθεσμα σε ελληνικές εταιρείες που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως γίνεται σε χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, και η Ιταλία. Παράλληλα, πρότεινα να καταργηθεί και ο φόρος 1% επί των μετοχικών κεφαλαίων που αντλούν εταιρείες από το Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) οι θέσεις αυτές είναι ανάλογες εκείνων που οι χρηματιστές είχαν προσφάτως παρουσιάσει στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό.

Το «τετράπτυχο» που έχει προτείνει ο Σύνδεσμος των χρηματιστών προς την κυβέρνηση και το οποίο αντικατοπτρίζεται στις προτάσεις της «Επιτροπής Πισσαρίδη» είναι α) λιγότεροι φόροι, β) περισσότερα προϊόντα, γ) ευκολότερες διαδικασίες και δ) καλύτερη εποπτεία.

Οι χρηματιστές στην πρόσφατη συνάντησή τους με τον κ. Ζαββό ανέφεραν πως θα πρέπει να θεσπιστούν φορολογικά κίνητρα για τους ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο μέσω αποταμιευτικών λογαριασμών και θα πρέπει να προβλεφθούν μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές για τις εταιρείες που εισάγονται στο χρηματιστήριο.

Ακόμη, ο ΣΜΕΧΑ πρότεινε τον εμπλουτισμό της αγοράς με επενδυτικά προϊόντα όπως για παράδειγμα τα μερίδια συνεταιριστικών τραπεζών και τα ομόλογα που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής», η σύσταση Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη αναβάθμιση του ΧΑΑ ώστε να διαπραγματεύονται σε αυτό πρωτογενώς και δευτερογενώς ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Τέλος, για την καλύτερη πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού κάτι που η «Επιτροπή Πισσαρίδη» έχει δείξει ειδικό ενδιαφέρον, ο ΣΜΕΧΑ πρότεινε να επανέλθει η υποχρέωση σύνταξης των τριμηνιαίων και 9μηνιαίων λογιστικών καταστάσεων βάσει μεγέθους και δεικτών και να επανέλθει το χρονικό περιθώριο σύγκλησης των ετήσιων τακτικών γενικών συνελεύσεων των εισηγμένων εταιρειών μέσα σε ένα εξάμηνο από τη λήξη της χρήσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider