Πώς η μείωση της προκαταβολής φόρου «προστατεύει» τον προϋπολογισμού 2021

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς η μείωση της προκαταβολής φόρου «προστατεύει» τον προϋπολογισμού 2021
Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου θα ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ.

Η μείωση της προκαταβολής φόρου για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία δεν είναι μόνομία παρέμβαση κοινωνικής δικαιοσύνης, και μια αυτονόητη πράξη, αλλά είναι και μία ασπίδα προστασίας του προϋπολογισμού του 2021.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως εάν δεν είχε θεσμοθετηθεί εφέτος η μείωση της προκαταβολής φόρου, τότε το 2021 το κράτος θα έπρεπε να επιστρέψει μεγάλα ποσά στις επιχειρήσεις, καθώς εφέτος τα κέρδη τους θα είναι ανύπαρκτα, όπως και οι φόροι που αναλογούν σε αυτά.

Αν μια επιχείρηση είχε το 2019 κέρδη 5.000 ευρώ, ο φόρος που θα πληρώσει εφέτος θα είναι 1.200 ευρώ (συντελεστής φορολογίας 24%) συν άλλα τόσα (100%) ως προκαταβολή. Στο πιθανό σενάριο που η ίδια επιχείρηση εμφανίσει το 2020 ζημιές, τότε, αν δεν γινόταν εφέτος η μείωση της προκαταβολής του φόρου, το σίγουρο είναι ότι του χρόνου το κράτος θα έπρεπε να επιστρέψει το σύνολο της φετινής προκαταβολής, δηλαδή και τα 1.200 ευρώ, του χρόνου.

Στην βάση όσων εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το 2021:

Μηδενίζει για:

  • Επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος μειώθηκε κατά 35% το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019.
  • Εποχικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν τουλάχιστον το 50% του τζίρου στο τρίτο τρίμηνο του έτους (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος). Το μέτρο αυτό καλύπτει κυρίως τις τουριστικές επιχειρήσεις.
  • Μειώνεται από 30% έως 70% για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
  • Μειώνεται κατά 50% για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.

Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου αυτού θα ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider