Ποια εταιρικά ομόλογα προτιμούν οι επενδυτές – Τι δείχνουν οι αποδόσεις

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια εταιρικά ομόλογα προτιμούν οι επενδυτές – Τι δείχνουν οι αποδόσεις
Όσοι εκ των επενδυτών αγόρασαν στα χαμηλά της διόρθωσης, πλέον καταγράφουν πολύ μεγάλα κέρδη.

Πολλοί επενδυτές βρήκαν την ευκαιρία στο διάστημα Απριλίου – Μαΐου και τοποθετήθηκαν στην αγορά των εταιρικών ομολόγων, κλειδώνοντας υψηλές αποδόσεις.

Αν και οι τιμές των ομολογιακών τίτλων μεγάλων ελληνικών εταιρειών, σημείωσαν κάθετη πτώση μέσα στο Μάρτιο, ακολουθώντας την κατάρρευσή των διεθνών αγορών, ωστόσο εν συνεχεία ανάκτησαν μεγάλο μέρος των απωλειών.

Όσοι εκ των επενδυτών αγόρασαν στα χαμηλά της διόρθωσης, πλέον καταγράφουν πολύ μεγάλα κέρδη. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα ομόλογα το ίδιο ελκυστικά για τους επενδυτές, καθώς κάποια θεωρούνται πιο ασφαλή έναντι άλλων.

Οι σημερινές τιμές και αποδόσεις των ελληνικών εταιρικών ομολόγων αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό το πως σκέπτονται οι επενδυτές.

Ενδεικτικά, τα ομόλογα του ΟΤΕ θεωρούνται ασφαλή επενδυτικά καταφύγια και διαπραγματεύονται σήμερα ακόμη και πάνω από την τιμή έκδοσης τους. Είναι ενδεικτικό πως το ομόλογο λήξης 2022, που έχει κουπόνι 2,375% διαπραγματεύεται σήμερα με απόδοση 0,75%. Στην κορύφωση της χρηματιστηριακής κρίσης του Μαρτίου η απόδοση του εν λόγω ομολόγου ήταν στο 1,47%!

Σχεδόν ίδια είναι η εικόνα και για τα ομόλογα της Titan International. Το ομόλογο λήξης 2024, που έχει κουπόνι 2,375% διαπραγματεύεται σήμερα με απόδοση 2,20%. Το Μάρτιο η απόδοση του εν λόγω ομολόγου ήταν στο 4,99% και όποιος το αγόρασε τότε καταγράφει μεγάλες υπεραξίες. Το δε ομόλογο της Titan International λήξης 2021, με κουπόνι 3,50% διαπραγματεύεται σήμερα με απόδοση 1,88%, κάτι που δείχνει πως έχει καταστεί ανάρπαστο.

Αλλά υπάρχουν και λιγότερο ασφαλή ομόλογα που οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να αποκτήσουν με αντάλλαγμα υψηλές αποδόσεις. Το ομόλογο της Aegean Airlines λήξης Μαρτίου 2026, με κουπόνι έκδοσης 3,60% βρέθηκε στην κορύφωσης της κρίσης των αγορών το Μάρτιο να έχει απόδοση 14,07%. Όποιοι το αγόρασαν τότε έχουν ήδη κλειδώσει κέρδη. Σήμερα η απόδοση του εν λόγω ομολόγου διαμορφώνεται στο 6,52%! Το ίδιο ισχύει και για το ομόλογο της Attica Holdings λήξης 2024, με κουπόνι 3,40%. Το Μάρτιο η απόδοση στη λήξη (yield to maturity - ΥΤΜ) για το χρεόγραφο αυτό είχε εκτιναχθεί στο 16,43%. Σήμερα έχει υποχωρήσει στο 8,40%.

Ένα ακόμη παράδειγμα είναι το υψηλής απόδοσης πράσινο ομόλογο (high yield green bond) της Ελλάκτωρ λήξης 2024, που ήταν η μεγαλύτερη έκδοση ελληνικού ομολόγου high yield μετά την ελληνική κρίση και είχε στην έκδοση επιτόκιό 6,375%, βρέθηκε το Μάρτιο να σημειώνει απόδοση 13,72%. Σήμερα η απόδοση του εν λόγω ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 10,97%, χαρίζοντας κέρδη στους τολμηρούς που το αγόρασαν προ τριμήνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider