Σταϊκούρας: Εννέα εργαλεία ρευστότητας «φάρμακο» κατά του κορονοϊού

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Εννέα εργαλεία ρευστότητας «φάρμακο» κατά του κορονοϊού
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η ενδυνάμωση της δημόσιας Υγείας, η στήριξη της απασχόλησης, η στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Στα εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητάς που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση, αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στις Διαρκείς Επιτροπές Παραγωγής & Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο υπουργός ανέφερε πως η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό «σοκ» και πως βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η ενδυνάμωση της δημόσιας Υγείας, η στήριξη της απασχόλησης, η στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Στη βάση αυτή αναφέρθηκε στα εξής εννέα εργαλεία ενισχυσης της ρευστότητάς που έχει υλοποιήσει η Κυβέρνηση:

1ον. Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ. Όπως είπε, 52.490 επιχειρήσεις μοιράστηκαν 602 εκατ. ευρώ τον μήνα Μάιο, δηλαδή – κατά μέσο όρο – περίπου 11.500 ευρώ ανά επιχείρηση. Από αυτές, 7.598 επιχειρήσεις δεν έχουν εργαζόμενους, 30.006 επιχειρήσεις έχουν από 1 έως 5 εργαζόμενους και 11.480 επιχειρήσεις διαθέτουν από 6 έως 20 εργαζόμενους. Από τις επιχειρήσεις που βοηθηθήκαν, 21.085 ήταν ατομικές και 31.405 ήταν νομικά πρόσωπα.

Όπως είπε, η δεύτερη φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η οποία αν και κανονικά ολοκληρωνόταν χθες τελικώς δόθηκε παράταση μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, θα αφορά μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων και το ποσό που θα διατεθεί διαμορφώνεται στα 1,4 δισ. ευρώ. «Μέχρι σήμερα το πρωί, περίπου 114.000 επιχειρήσεις εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν στο χρηματοδοτικό σχήμα. Από αυτές μέχρι σήμερα, 68.000 είναι ατομικές επιχειρήσεις και 46.000 νομικά πρόσωπα», ανέφερε.

2ον. Στις αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για όλους τους μήνες της κρίσης του κορονοϊού, και η ρύθμισή τους σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο – εκτιμάμε γύρω στο 2,5%, πολύ λιγότερο από το μισό αυτού που ισχύει σήμερα για τις 24 δόσεις – και έναρξη αποπληρωμής το 2021.

3ον. Στην έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, από επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία.

4ον. Στο συμψηφισμό του 25% στο ΦΠΑ Μαρτίου, για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία, και Α΄ τριμήνου, για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία, που καταβλήθηκε εμπρόθεσμα μέχρι 30/4, με μελλοντικές υποχρεώσεις.

«Έκαναν χρήση της ευχέρειας που νομοθετήθηκε πάνω από 160.000 επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές ή επλήγησαν λόγω του κορονοϊού. Το συνολικό ποσό της ωφέλειας για τις επιχειρήσεις αυτές ανήλθε σε περίπου 155 εκατ. ευρώ, δίνοντας, μέσω του δικαιώματος συμψηφισμού, επιπρόσθετη ρευστότητα για να αντεπεξέλθουν στις μελλοντικές υποχρεώσεις τους», είπε ο υπουργός..

5ον. Στην επικείμενη μείωση στην προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις. «Τις επόμενες εβδομάδες η Κυβέρνηση θα αποφασίσει το ακριβές ύψος, ανάλογα με τα στοιχεία που θα έχει διαθέσιμα για τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων το προηγούμενο διάστημα», ανάφερε.

6ον. Στην επιδότηση επιτοκίου όλων των επιχειρηματικών δανείων των επιχειρήσεων οι οποίες ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.

7ον. Στο κεφάλαιο κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ). Όπως ανακοίνωσε η Αναπτυξιακή Τράπεζα, έχουν ήδη εγκριθεί και προωθηθεί σε όλες τις συνεργαζόμενες τράπεζες 10.150 αιτήσεις, συνολικού ύψους 1,29 δισ. ευρώ, ώστε να προχωρήσει η υπογραφή συμβάσεων με τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και η εκταμίευση των ποσών.

8ον. Στο Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις 3 Ιουνίου, διαθέτει στην αγορά νέα δάνεια, που, μέσω μόχλευσης, φθάνουν τα 7 δισ. ευρώ.

9ον. Στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις, με το οποίο προσφέρεται ένα ακόμη εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, και κυρίως των μικρών και το οποίο παρέχει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίου έως 25.000 ευρώ, απευθυνόμενο στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, στα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων, στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, σε άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας και σε άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider