Σκέρτσος: Υπάρχουν πολλά μικρά πράγματα που θα κάνουν την Ελλάδα πιο ελκυστική για επενδύσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκέρτσος: Υπάρχουν πολλά μικρά πράγματα που θα κάνουν την Ελλάδα πιο ελκυστική για επενδύσεις
«Είναι προϋπόθεση να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις για να έχουμε μια ταχύτερη ανάκαμψη», δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος από το Φόρουμ των Δελφών.

«Οι υγειονομικοί δείκτες είναι σε ασφαλή επίπεδα» ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, κ. Άκης Σκέρτσος σε συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο Νίκο Φιλιππίδη στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum 2020.

Τόνισε ωστόσο ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε, αφού εξ αρχής το μήνυμα ήταν ότι οδεύουμε προς μια νέα πραγματικότητα που θα απαιτήσει την υιοθέτηση νέων κανόνων».

Αναφερθείς στην οικονομία σημείωσε ότι «δείχνει να ανταποκρίνεται ταχύτερα σε σχέση με άλλες οικονομίες που βγαίνουν από το lockdown, σύμφωνα με πρόδρομους δείκτες» και συμπλήρωσε ότι «η Kυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για έχουμε μια πιο σύντομη ύφεση και μικρότερο βάθος».

Ερωτηθείς για το αν μπορούν να τρέξουν αυτή την περίοδο μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις του επόμενου αναπτυξιακού κύκλου, ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι «είναι προϋπόθεση να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις για να έχουμε μια ταχύτερη ανάκαμψη». Όπως εξήγησε «υπάρχουν πολλά μικρά πράγματα σε μεταρρυθμιστικό επίπεδο που αν γίνουν, θα βελτιώσουν τις επιδόσεις της χώρας στο δείκτη ανταγωνιστικότητας, κάνοντάς την και πιο ελκυστική για επενδύσεις. Για παράδειγμα στην δημόσια διοίκηση, στην δικαιοσύνη, στο πολεοδομικό και χωροταξικό πλαίσιο, στο κομμάτι των αδειοδοτήσεων. Άλλωστε, όπως συμπλήρωσε, η κοινωνία είναι πολύ ώριμη για να δεχτεί μεταρρυθμίσεις, εφόσον αυτές επικοινωνηθούν σωστά και γίνουν με διαφάνεια».

Σχετικά με το αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την χώρα μας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι στο ραντάρ των επενδυτών κι έχει αποκαταστήσει την διεθνή της αξιοπιστία, γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από την πορεία του κόστους δανεισμού της χώρας όσο κι από τις αποτιμήσεις που γίνονται σε διεθνές επίπεδο». Βέβαια «οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής μέχρι να δουν πότε θα υπάρξει εξισορρόπηση στη διεθνή οικονομία».

Όσον αφορά το σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, το οποίο βρίσκεται αυτή την περίοδο στην δεύτερη φάση του ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι έχει ως στόχο «να στηρίξει την ρευστότητα των επιχειρήσεων και την εργασία. Επιδοτούμε το κόστος των εργαζομένων κατά 40%, είμαστε προσεκτικοί, λειτουργούμε πολύ ρεαλιστικά και καθώς η οικονομία θα παίρνει τα πάνω της θα υιοθετούμε και νέα μέτρα».

Τέλος, τόνισε ότι το σχέδιο της Kυβέρνησης βάσει του οποίου θα ξεκλειδώσει η οικονομική ενίσχυση της ΕΕ προχωρά. «Πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε σχέδιο που μετασχηματίζει την οικονομία και σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μια οικονομία που παράγει και εξάγει, στρεφόμενη σε ψηφιακές οικονομίες, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην πράσινη ενέργεια. Ο στόχος που έχουμε θέσει είναι έως τις 15 Οκτωβρίου να έχουμε υποβάλει το σχέδιό μας στην ΕΕ, ήδη έχει ξεκινήσει η δουλειά της σύνταξή του και σύντομα θα συσταθεί και μια στενή ομάδα στην προεδρία της κυβέρνησης, υπό τον Πρωθυπουργό, που θα δώσει τις προτεραιότητες και την κατεύθυνση για το σχέδιο αυτό. Παρότι βέβαια το πρόγραμμα της ΕΕ είναι εμπροσθοβαρές δεν προβλέπεται να έρθουν χρήματα πριν του χρόνου την άνοιξη» κατέληξε ο κ. Σκέρτσος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider