Zhang (ΔΝΤ): Η Ελλάδα προσέφερε σημαντική οικονομική στήριξη και κίνητρα κυρίως στους πιο αδύναμους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Zhang (ΔΝΤ): Η Ελλάδα προσέφερε σημαντική οικονομική στήριξη και κίνητρα κυρίως στους πιο αδύναμους
Η οικονομική ενίσχυση είναι στις προτεραιότητες του ΔΝΤ, τόνισε ο κ. Ζhang, για όλα τα μέλη του. Μαλιστα τόνισε ότι το Ταμείο έχει ήδη διαθέσει από τις 4 Ιουνίου 24 δισ. δολάρια σε έκτακτη οικονομική βοήθεια σε 67 χώρες.

O Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Tao Zhang μιλώντας στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είπε ότι όλος ο κόσμος τώρα είναι επικεντρωμένος στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι πήρε έγκαιρα πρωτοβουλίες, οργανώθηκε σωστά και προσέφερε σημαντική οικονομική στήριξη και κίνητρα κυρίως στους πιο αδύναμους.

Η οικονομική ενίσχυση είναι στις προτεραιότητες του ΔΝΤ, τόνισε ο κ. Ζhang, για όλα τα μέλη του. Μαλιστα τόνισε ότι το Ταμείο έχει ήδη διαθέσει από τις 4 Ιουνίου 24 δισ. δολάρια σε έκτακτη οικονομική βοήθεια σε 67 χώρες.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στην Κλιματική Αλλαγή. «Πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα, τώρα είναι πιο προφανές από ποτέ ότι δεν πρέπει να τα βάζουμε με την μητέρα-φύση. Η οικονομική ανάκαμψη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την φύση. Πρέπει να εργαστούμε για μία πιο πράσινη ανάκαμψη, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη και τον πλανήτη όλο», τόνισε ο κ. Zhang.

«Είμαι ευτυχής που η Ευρώπη πρωτοστατεί στην «μάχη» για μία κοινωνία χωρίς ρύπους το έτος 2050».

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος είναι πολύ δραστήρια στον τομέα της μετάβασης στην πράσινη εποχή. Συνεργαζόμαστε στενά με την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας και με ενδιαφέρον ακούσαμε την κυβερνητική πρόταση για πράσινη ανάπτυξη από τον Πρωθυπουργό. Η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει τον στόχο για μείωση των εκπομπών ρύπων έως το 2030. Χρειάζονται ωστόσο να υλοποιηθούν προτάσεις για την μετάβαση σε πιο πράσινες πρακτικές και στον τομέα του τουρισμού και της ναυτιλίας, που αποτελούν το 1/4 του ΑΕΠ της χώρας.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και ο αναπροσαρμοσμένος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να χρηματοδοτήσουν μία πιο «πράσινη» ανάκαμψη μετά την πανδημία του κορονοϊού. Αυτό μπορεί να γίνει αυξάνοντας την τιμή του άνθρακα περαιτέρω (σήμερα κοστίζει 25 ευρώ ο τόνος), διασφαλίζοντας την ομαλή και δίκαιη μετάβαση στην πράσινη εποχή, μειώνοντας την παραγωγή ορυκτών καυσίμων, ενισχύοντας πιο «καθαρές» επενδύσεις, όπως η ηλεκτροκίνηση, αλλά και δίνοντας κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα για νέες «πράσινες» επενδύσεις.

«Το ΔΝΤ παρέχει βοήθεια σε όλες τις χώρες μέλη του για να προσαρμοστούν στην νέα εποχή, με αναλύσεις και μεθόδους απορρόφησης του κόστους μετάβασης και των πιθανών ρίσκων αυτής, ενώ διεξάγει τακτικά stress tests για να διαπιστώσει την ανθεκτικότητα των οικονομιών σε πιθανές φυσικές καταστροφές, όπως οι καταιγίδες αλλά και πανδημίες όπως αυτή του κορονοϊού.

Θα πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για ένα καλύτερο μέλλον, ακόμη και στην εποχή που όλοι δοκιμαζόμαστε από την κρίση του κορωνοϊού. Πρέπει όλοι να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων, να αδράξουμε τις ευκαιρίες για ένα πιο βιώσιμο και πράσινο μέλλον. Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή αποτελεσματικά», είπε κλείνοντας ο κ. Ζhang.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider