Στα 4,69 δισ. ευρώ οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ στο πρόγραμμα PEPP

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 4,69 δισ. ευρώ οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ στο πρόγραμμα PEPP
Έως το τέλος Μαΐου οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ έφτασαν τα 4,69 δισ. ευρώ.

Στα 4,69 δισ. ευρώ ανέρχονται οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως το τέλος Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) που δημοσιοποίησε την Τρίτη η τράπεζα.

Μέσω του έκτακτου προγράμματος, η ΕΚΤ έχει αγοράσει συνολικά ομόλογα αξίας 186,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας οι περισσότερες αγορές ομολόγων αφορούσαν την Γερμανία στα 46,7 δισ. ευρώ, την Ιταλία στα 37,3 δισ. ευρώ, την Γαλλία στα 23,57 δισ. ευρώ και την Ισπανία στα 22,39 δισ. ευρώ.

Ωστόσο το έκτακτο πρόγραμμα PEPP των 750 δισ. ευρώ, θα εξαντληθεί πολύ νωρίτερα από ότι είχε δρομολογήσει αρχικά η ΕΚΤ (τέλος του 2020), και πιο συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο, καθώς «τρέχει» με ημερήσιο ρυθμό αγοράς κρατικών ομολόγων 6,5 δισ. ευρώ. Υπό αυτό το πρίσμα το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας θα προχωρήσει αναίμακτα πιθανότατα την Πέμποτη στην αύξηση του προγράμματος κατά 500 δισ. ευρώ, φτάνοντας έτσι στα 1,25 τρισ. ευρώ.

Στην εγχώρια αγορά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διατηρήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, με το 10ετές στο 1,48%, το 5ετές στο 0,86% και το 15ετέςς στο 1,60%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider