Παραβάσεις αναστολών συμβάσεων και αδήλωτους εργαζόμενους «έδειξαν» οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παραβάσεις αναστολών συμβάσεων και αδήλωτους εργαζόμενους «έδειξαν» οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ
Την επανεκκίνηση των συστηματικών ελέγχων στην αγορά εργασίας αποφάσισε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Παραβάσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας, αδήλωτοι εργαζόμενοι και παράνομη λειτουργία επιχειρήσεων είναι μερικά από τα «λαβράκια» που εντόπισαν οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Συγκεκριμένα, από 15-3-2020 μέχρι 5-5-2020 πραγματοποιήθηκαν 3.221 έλεγχοι για υγεία και ασφάλεια, 1.720 έλεγχοι για νόμιμη λειτουργία επιχειρήσεων με μία παράβαση παράνομης λειτουργίας. Επίσης έγιναν 692 έλεγχοι για τη νομιμότητα των εργασιακών σχέσεων όπου διαπιστώθηκαν 67 παραβάσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας και 409 ελέγχοι για αδήλωτη εργασία όπου διαπιστώθηκαν 16 παραβάσεις και επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα εκ του νόμου πρόστιμα.

Στο μεταξύ την επανεκκίνηση των συστηματικών ελέγχων στην αγορά εργασίας σε όλα τα αστικά και τα ημιαστικά κέντρα αποφάσισαν σήμερα από κοινού ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης και οι Επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Στην συνάντηση πήραν μέρος ο Γενικός Προϊστάμενος του ΣΕΠΕ Χαράλαμπος Βούρτσης, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Προγραμματισμού Ελέγχου Υγείας και Ασφάλειας Ιωάννης Κεραμάρης, η Προϊστάμενη Διεύθυνσης Προγραμματισμού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ζωή Τόγκα και η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας Νίκη Θεάκου.

Οι εντατικοί έλεγχοι οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν κάτω από την ομπρέλα του σχεδίου Άρτεμις, θα έχουν δύο άξονες:

1. Την πλήρη εφαρμογή των πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους και

2. Την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και κάθε είδους παραβατικής συμπεριφοράς στις επιχειρήσεις που είτε τελούν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας είτε έχουν επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία.

Ο κ. Βρούτσης έδωσε εντολή προς τους Επιθεωρητές να διεξαχθούν παντού οργανωμένοι έλεγχοι και ξεκαθάρισε ότι η κρίση της πανδημίας δεν αποτελεί άλλοθι για παραβατικές συμπεριφορές στους εργασιακούς χώρους και για καταστρατήγιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider