Σταϊκούρας: Σε 90.000 επιχειρήσεις θα καταβληθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Σε 90.000 επιχειρήσεις θα καταβληθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξουν ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε 90.000 επιχειρήσεις επί συνόλου 138.000 που υπέβαλαν αίτηση θα καταβληθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την επιστρεπτέα προκαταβολή είπε πως θα δοθεί σε 90.000 επιχειρήσεις επί συνόλου 138.000 που υπέβαλαν αίτηση, σημειώνοντας πως περίπου 35.000 από αυτές δεν έχουν εργαζομένους και πως πάνω από 50.000 έχουν από 1 έως 20 εργαζόμενους.

Οι πληρωμές

Για τις άλλες πληρωμές τόνισε πως εντός της ημέρας θα δοθούν τα 800 ευρώ σε 105.853 πολίτες που είναι σε αναστολή εργασίας και μεθαύριο Πέμπτη θα καταβληθούν τα 600 ευρώ σε 150.000 επιστήμονες.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες είπε πως αύριο κλείνει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων και πως 600.000 περίπου εξ αυτών θα λάβουν τα 800 ευρώ την Πέμπτη ή το αργότερο την προσεχή Δευτέρα.

Τι θα περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Ο ίδιος προχώρησε στην αποκάλυψη πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξουν ανακοινώσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε πως το νέο πλαίσιο θα αφορά στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, θα λαμβάνει πρόνοια για την προστασία πολιτών που ήταν συνεπείς, αλλά λόγω της κρίσης δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και θα διατηρεί την κουλτούρα πληρωμών.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός απηύθυνε ξανά έκκληση στους πολίτες να δείχνουν υπευθυνότητα στην καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων και να διατηρήσουν την κουλτούρα πληρωμών, προσθέτοντας πως «θα βγαίνουν στη σέντρα οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, ήτοι αυτοί που μπορούν να πληρώσουν και δεν πληρώνουν.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως το συνολικό πακέτο των κυβερνητικών μέτρων θα ανέλθει σε ύψος στα 24 δισ. ευρώ και πως τα χρήματα αυτά θα εξασφαλιστούν από τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης, από την έξοδο στις αγορές και από ευρωπαϊκούς πόρους. Τέλος, αναφερόμενος στις διεργασίες σε επίπεδο ΕΕ τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση δίνει βάρος στις επιδοτήσεις και όχι στις δανειοδοτήσεις για να μην επιβαρύνεται το χρέος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.