Fitch: Ακόμη βαθύτερη η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 - Θα φτάσει το 3,9%

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Ακόμη βαθύτερη η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 - Θα φτάσει το 3,9%
Μαύρες προβλέψεις από τον οίκο Fitch. Η ύφεση θα είναι διπλάσια από εκείνη που ο οίκος προέβλεπε στις αρχές Απριλίου, αλλά και δύο φορές πιο σοβαρή από την κρίση του 2009.

Σε νέα, μεγάλη καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, υπό το βάρος της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε νέα έκθεσή του ο οίκος προειδοποιεί πως η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 θα ανέλθει στο 3,9%, έναντι ύφεσης 1,9% που προέβλεπε στις 2 Απριλίου. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Fitch, η παγκόσμια οικονομία βυθίζεται σε μια πρωτοφανή ύφεση, για τα δεδομένα της μεταπολεμικής εποχής. Πρόκειται για ύφεση διπλάσια από εκείνη που ο οίκος προέβλεπε στις αρχές Απριλίου, αλλά και δύο φορές πιο σοβαρή από την κρίση του 2009.

Η υποχώρηση του παγκόσμιου ΑΕΠ αντιστοιχεί σε πτώση κατά 2,8 τρισ. δολάρια σε όρους παγκόσμιου εισοδήματος σε σχέση με το 2019.

Για την Ευρωζώνη ο οίκος προβλέπει ύφεση 7% για εφέτος, για τις ΗΠΑ ύφεση 5,6% και για τη Βρετανία ύφεση 6,3%.

Η Ευρωζώνη

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Fitch, οι μεγαλύτερες καθοδικές αναθεωρήσεις αφορούν σε χώρες της Ευρωζώνης, καθώς τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για την ανάσχεση της διασποράς του ιού, επέφεραν ήδη ένα πολύ βαρύ πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα. Ο οίκος προβλέπει για την Ιταλία ύφεση 8% το 2020, ενώ οι εκτιμήσεις για Γαλλία και Ισπανία τοποθετούν την ύφεση κοντά στο 5%.

«Καμία χώρα και καμία περιοχή δεν έχει μείνει ανέπαφη από τον καταστροφικό οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας», σπεύδει να σημειώσει ο οίκος Fitch.

Αναδυόμενες αγορές

Σε άλλο σημείο της νέας έκθεσής του ο οίκος προειδοποιεί και για μεγάλες καθοδικές αναθεωρήσεις της ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες, υπό το βάρος της κατάρρευσης των τιμών των εμπορευμάτων και στη σκιά των μεγάλων εκροών κεφαλαίων. «Οι χώρες του αναδυόμενου κόσμου θα βιώσουν μια πρωτοφανή ύφεση το 2020, μια εξέλιξη που ξυπνά μνήμες της δεκαετίας του ‘80», εκτιμούν οι αναλυτές της Fitch.

«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχουν προηγούμενο. Βραχυπρόθεσμα θα περιορίσουν το σοκ της πανδημίας, ωστόσο με δεδομένη τη μεγάλη κλίμακα των θέσεων εργασίας που χάνονται διεθνώς και τις αυξημένες πιέσεις στις επιχειρήσεις, ο δρόμος για την επάνοδο στην κανονικότητα, μετά την υγειονομική κρίση, θα είναι δύσκολος και αργός. Οι οικονομίες σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη θα αργήσουν να επιστρέψουν σε προ κορονοϊού επίπεδα, πιθανότατα μετά το τέλος του 2021», προβλέπουν οι αναλυτές του οίκου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider