Για ποσό μπορούμε να ζήσουμε τρώγοντας μόνο από τα έτοιμα; Για λιγότερο από 4 μήνες

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Για ποσό μπορούμε να ζήσουμε τρώγοντας μόνο από τα έτοιμα; Για λιγότερο από 4 μήνες
Τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν όντως πολύ χαμηλές αποταμιεύσεις, κάτι που είναι απότοκο της δεκαετούς κρίσης, αλλά και η ακρίβεια στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ υψηλή.

Για πόσο θα μπορούσαν τα ελληνικά νοικοκυριά να αντέξουν χωρίς εισόδημα, καταναλώνοντας μόνο τις καταθέσεις που έχουν στις τράπεζες;

Η δεξαμενή σκέψης Bruegel των Βρυξελλών, επικαλούμενη στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις αποταμιεύσεις των Ελλήνων, αλλά και στοιχεία για την καταναλωτική συμπεριφορά των ελληνικών νοικοκυριών, τοποθετεί αυτό το χρονικό διάστημα στους τέσσερις περίπου μήνες. Αυτή η επίδοση (λιγότερο από 120 ημέρες) κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση στην ΕΕ.

Χαμηλές οι αποταμιεύσεις των ελληνικών νοικοκυριών

Ο λόγος είναι διττός: τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν όντως πολύ χαμηλές αποταμιεύσεις, κάτι που είναι απότοκο της δεκαετούς κρίσης, αλλά και η ακρίβεια στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ υψηλή, με τα κόστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και προϊόντα να ξεπερνούν τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Το insider.gr επεξεργάστηκε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που αναφέρονται στα ποσά καταθέσεων και στους λογαριασμούς καταθέσεων ανά νομό στο σύνολο της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας στις αρχές του 2020 στο σύνολο της χώρας υπήρχαν 35,4 εκατομμύρια τραπεζικοί λογαριασμοί, οι οποίοι διέθεταν 143,1 δισ. ευρώ καταθέσεις με το μέσο ποσό κατάθεσης να διαμορφώνεται στα 4.042 ευρώ.

Στην Αθήνα μόνο υπήρχαν 11 εκατομμύρια λογαριασμοί με καταθέσεις ύψους 61,1 δισ. ευρώ. Το μέσο ποσό κατάθεσης ήταν στα 5.511 ευρώ.

Προφανώς τα στοιχεία αυτά δεν είναι ενδεικτικά, καθώς εκτός από τις αποταμιεύσεις νοικοκυριών περιλαμβάνουν και τις καταθέσεις επιχειρήσεων. Ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό δείχνουν ότι η αποταμιευτική θέση των Ελλήνων είναι πολύ αδύναμη και πως το lockdown δημιουργεί πρόσθετες πιέσεις.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider