Bloomberg: Η ΕΚΤ «στρώνει το χαλί» για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Η ΕΚΤ «στρώνει το χαλί» για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την τρέχουσα οικονομική κρίση σε πολύ καλύτερη θέση από ότι πριν μια δεκαετία, γράφει το Bloomberg.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κάνει αποδεκτά ως collateral (ενέχυρα) τα ελληνικά ομόλογα, ανεξαρτήτως πιστοληπτικής βαθμίδας, ανοίγει το δρόμο στην Ελλάδα να «χρηματοδοτήσει» τη μάχη της ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, επισημαίνοντας μάλιστα πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει την τρέχουσα οικονομική κρίση σε πολύ καλύτερη θέση από ότι πριν μια δεκαετία. Τον Μάιο του 2010, η Ελλάδα βρισκόταν δέσμια της ύφεσης, χωρίς ρευστότητα, γεγονός που την οδήγησε στο χείλος της χρεοκοπίας και την ανάγκασε να ζητήσει βοήθεια από τους διεθνείς πιστωτές της.

Σήμερα όμως, συνεχίζει το Bloomberg, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την πολυτέλεια του «μαξιλαριού» ρευστότητας ύψους 36 δισ. ευρώ. Επίσης, έχει την πολυτέλεια να αντλήσει κεφάλαια όταν αυτό απαιτηθεί.

Οι 3 αποφάσεις της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ έλαβε τρεις αποφάσεις τον τελευταίο μήνα, οι οποίες ανοίγουν τον δρόμο για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Αρχικά, έβαλε τέλος στους περιορισμούς που είχαν τεθεί από το 2015 και αφορούσαν την έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε κρατικό χρέος, στη συνέχεια αποφάσισε να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο έκτακτο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης ύψους 750 δισ. ευρώ ενάντια στον κορονοϊό, ενώ, χθες, Τρίτη, αποφάσισε να καταστήσει επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για τις πράξεις χρηματοδότησης στο Ευρωσύστημα.

Από τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τρίτη η ΕΚΤ, αποδεικνύεται ξεκάθαρα πως η Ελλάδα είναι ο «νικητής».

Έξοδος στις αγορές σε ορίζοντα διμήνου

Υπενθυμίζεται εδώ ότι πριν μερικά 24ωρα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δεν απέκλεισε μια έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, σε ορίζοντα δύο μηνών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider