Σε 58 ημέρες η διάγνωση για την επίδραση του κορονοϊού στην ελληνική αγορά εργασίας

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε 58 ημέρες η διάγνωση για την επίδραση του κορονοϊού στην ελληνική αγορά εργασίας
Η κυβέρνηση εκτιμά πως η ύφεση λόγω του κορονοϊού θα αγγίξει αθροιστικά το 4%, αυτό σημαίνει πως οι θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί αγγίζουν τις 200.000.

Στις 4 Ιουνίου, σε 58 ημέρες από σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού για την ανεργία Μαρτίου. Τότε θα πάρουμε μια πρώτη εικόνα για το πόσο μεγάλη ζημιά έχει προκαλέσει η κρίση του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία. Τα στοιχεία για την ανεργία θα μας δείξουν το βαθμό που έπληξε η πανδημία την ελληνική αγορά εργασίας, αλλά θα μας δώσουν και μια εικόνα για τα επίπεδα της ύφεσης.

Δεδομένου ότι στην ελληνική οικονομία μια μονάδα μείωσης του ΑΕΠ οδηγεί σε απώλεια έως 50.000 θέσεων εργασίας, εάν το Μάρτιο χαθούν για παράδειγμα 100.000 θέσεις εργασίας θα ξέρουμε πως η ύφεση ήταν της τάξης του 2%. Η κυβέρνηση εκτιμά πως η ύφεση λόγω του κορονοϊού θα αγγίξει αθροιστικά το 4%, αυτό σημαίνει πως οι θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί αγγίζουν τις 200.000 και εξ αυτών περίπου το 35%, ήτοι 70.000 θέσεις εργασίας σχετίζονται με τον τουρισμό και το λιανεμπόριο.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την ανεργία που έχουμε αφορούν στο Δεκέμβριο 2019. Τότε η ανεργία ήταν στο 16,3%, ήτοι οι απασχολούμενοι ήταν 3.898.007 και οι άνεργοι 758.886. Να σημειωθεί πως το Μάρτιο του 2019, η ανεργία είχε διαμορφωθεί στο 18,1% με τον συνολικό αριθμό των ανέργων να διαμορφώνεται στα 849.811 άτομα.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή χρησιμοποιεί ειδικούς ορισμούς για να καταγράφει την ανεργία

Ως απασχολούμενοι θεωρούνται τα άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω, τα οποία την εβδομάδα αναφοράς – της έρευνας- είτε εργάστηκαν έστω και μία ώρα με σκοπό την αμοιβή ή το κέρδος, είτε εργάστηκαν στην οικογενειακή επιχείρηση, είτε δεν εργάστηκαν αλλά είχαν μια εργασία ως μισθωτοί σε επιχείρηση από την οποία απουσίαζαν προσωρινά. Ως άνεργοι θεωρούνται τα άτομα ηλικίας 15 – 74 ετών που δεν χαρακτηρίστηκαν ως απασχολούμενοι και τα οποία ήταν άμεσα διαθέσιμοι για εργασία και είτε αναζητούσαν ενεργά εργασία τις τελευταίες 4 εβδομάδες προ της έρευνας, είτε είχαν βρει μια εργασία την οποία θα αναλάμβαναν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Τα μηνιαία αποτελέσματα της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού είναι εκτιμήσεις που στηρίζονται σε σχετικά μικρό μέγεθος δείγματος και επομένως συνοδεύονται από ιδιαίτερα μεγάλο δειγματοληπτικό σφάλμα και έντονες μεταβολές. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι εκτιμήσεις της τάξης των 25.000 ατόμων στο σύνολο της χώρας συνοδεύονται από συντελεστή μεταβλητότητας τουλάχιστον 15%.

Σύμφωνα με αναλύσεις με σταθερό το εργατικό δυναμικό, ενδεχόμενη μείωση του αριθμού των απασχολούμενων σε ετήσια βάση κατά 5% οδηγεί σε αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 21,4%.

Τέλος, εξίσου σημαντική ημερομηνία είναι η 9η Ιουλίου 2020, καθώς τότε θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού του Απριλίου, τα οποία αναμένεται να δείξουν το μέγεθος της επίδρασης του «lock down» στην ελληνική αγορά εργασίας, σε μηναία βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider