Ρέγκλινγκ: Μπορεί να χρειαστούν έως τρία χρόνια για τα coronabonds

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρέγκλινγκ: Μπορεί να χρειαστούν έως τρία χρόνια για τα coronabonds
«Εάν υπάρξει πολιτική συμφωνία, θα ήταν δυνατό να στηθεί ένας νέος ευρωπαϊκός θεσμός, ώστε να προχωρά σε κοινές εκδόσεις χρέους. Ένα τέτοιο εγχείρημα όμως θα είναι πολύπλοκο και θα απαιτήσει χρόνο. Κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει ομόλογα από το πουθενά», δηλώνει στους Financial Times ο Ρέγκλινγκ.

«Θα απαιτηθούν από ένα έως τρία χρόνια προκειμένου η Ευρώπη να είναι σε θέση να δημιουργήσει έναν νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό, προκειμένου να είναι σε θέση να εκδώσει κορονομόλογα». Αυτό δηλώνει, μιλώντας στους Financial Times, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ερωτηθείς κατά πόσο είναι εφικτό να εκδοθεί νέος τύπος ευρωομολόγων για τη μάχη κατά του κορονοϊού, ήτοι coronabonds (κορονομόλογα).

«Εάν υπάρξει πολιτική συμφωνία, θα ήταν δυνατό να στηθεί ένας νέος ευρωπαϊκός θεσμός, ώστε να προχωρά σε κοινές εκδόσεις χρέους. Ένα τέτοιο εγχείρημα όμως θα είναι πολύπλοκο και θα απαιτήσει χρόνο. Μπορεί να χρειαστεί έναν χρόνο, δύο χρόνια ή τρία χρόνια. Κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει ομόλογα από το πουθενά», σπεύδει να επισημάνει ο Ρέγκλινγκ.

Όπως διευκρινίζει, τυχόν κοινή έκδοση χρέους στην Ευρωζώνη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα πρέπει να στηριχθεί στους υπάρχοντες ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, όπως ο ESM, η Κομισιόν ή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Εάν ο στόχος είναι να καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες για την ανάσχεση της κρίσης, ήτοι η στήριξη των συστημάτων υγείας ή η θωράκιση των επιχειρήσεων, τότε ο μοναδικός τρόπος είναι να αξιοποιηθούν οι υφιστάμενοι μηχανισμοί και τα υπάρχοντα εργαλεία», τονίζει. «Μακροπρόθεσμα μπορούν να υπάρξουν κι άλλες επιλογές», σημειώνει ακόμη.

Χρήση κεφαλαίων από τον ESM

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που έχει «φουντώσει» στους ευρωπαϊκούς κύκλους και αφορά στη χρήση πιστωτικών γραμμών με ενισχυμένους όρους από τα κεφάλαια του ESM, ο Ρέγκλινγκ καθιστά σαφές ότι είναι «πολύ νωρίς για να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων». Ωστόσο, εξηγεί ότι εάν χορηγηθούν πιστωτικές γραμμές προς τα κράτη μέλη, θα δοθούν με περιορισμένους όρους.

«Κάθε πιστωτική γραμμή θα μπορούσε να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες από το Ecofin ή το Eurogroup», σημείωσε ο επικεφαλής του ESM, σπεύδοντας να γνωστοποιήσει πως ο ESM, κατά τη χορήγηση κεφαλαίων, έχει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία από το ΔΝΤ. «Δεν έχουμε όρια», εξηγεί και απορρίπτει το ενδεχόμενο παρουσίας του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη, στην παρούσα φάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider