Γιατί η Goldman Sachs προτιμά το coronabond έναντι του ESM

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η Goldman Sachs προτιμά το coronabond έναντι του ESM
Η αμερικανική τράπεζα τονίζει πως ένα κορονομόλογο θα ήταν πιο αποτελεσματικό, καθώς θα οδηγούσε μέσω της αμοιβαιοποίησης σε περαιτέρω σύγκλιση των spread των χωρών της ΟΝΕ.

Πιο αποτελεσματική για τη μείωση των spreads στην Ευρωζώνη θεωρεί η Goldman Sachs την έκδοση ενός coronabond (κορονομολόγου), παρά τη χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

Σε ανάλυση που εξέδωσε για τις επιπτώσεις του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme - ΡΕΡΡ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο κόστος δανεισμού των κρατών της ζώνης του ευρώ, η Goldman Sachs αναφέρεται και στους λόγους που θεωρεί την αμοιβαιοποίηση των χρεών ως καλύτερη λύση για την αποκλιμάκωση των spreads.

Γιατί είναι πιο αποτελεσματικό το coronabond

Στο σημείο αυτό η επενδυτική τράπεζα τονίζει πως ένα κορονομόλογο (coronabond) θα ήταν πιο αποτελεσματικό, καθώς θα οδηγούσε μέσω της αμοιβαιοποίησης σε περαιτέρω σύγκλιση των spread των χωρών της ΟΝΕ. «Πράγματι, θα υποστηρίζαμε ότι μόνο μέσω μιας στροφής προς αυτή την κατεύθυνση τα spreads θα μπορούσαν να περιοριστούν σε μόνιμη βάση από τα τρέχοντα επίπεδα. Αν και μπορεί κανείς να φανταστεί ένα μεταρρυθμιστικό μονοπάτι εντός της ζώνης του ευρώ που τελικά περιλαμβάνει επιμερισμό του δημοσιονομικού κινδύνου σε κάποια μορφή, ωστόσο κατά την άποψή μας, θα υπάρξει ισχυρή αντίθεση σε μια λύση επιμερισμού των κινδύνων. Επομένως αναμένουμε μια στροφή προς την κατεύθυνση αυτή μόνον εάν οι υφιστάμενοι θεσμοθετημένοι μηχανισμοί αποδειχθούν ανεπαρκείς για να περιορίσουν τους κινδύνους», τονίζεται σχετικά στην έκθεση της Goldman Sachs.

Για τον ESM η επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως οι προτάσεις σχετικά με την μείωση των προϋποθέσεων πρόσβασης στις προληπτικές πιστωτικές γραμμές του Μηχανισμού, συμβάλουν στη μείωση των κινδύνων που απορρέουν βραχυπρόθεσμα από την κρίση. Ωστόσο, η Goldman Sachs σημειώνει πως η πρόταση που εξετάζεται είναι η πρόσβαση σε κεφάλαια του ESM να είναι γύρω στα 2% του ΑΕΠ εκάστης χώρας, όταν τα σε μέσα επίπεδα στην ευρωζώνη αναμένεται εφέτος δημοσιονομικό έλλειμμα 9% του ΑΕΠ. «Κανονικά, το πρόγραμμα του ESM θα μπορούσε να έχει πολλαπλασιαστική επίπτωση δίνοντας πρόσβαση στο πρόγραμμα OMT της ΕΚΤ. Αλλά τώρα που το PEPP ενσωματώνει πολλά από τα χαρακτηριστικά του OMT, κατά την άποψή μας η προτεινόμενη λύση για εμπλοκή του ESM θα αποτελούσε μόνο ένα μετρίως θετικό για την αγορά μέτρο - ειδικά από τη στιγμή που τα δάνεια του ESM, ακόμα και αν προσφέρονται με γενναιόδωρους όρους, θα έχουν προτεραιότητα (subordinate) στην εξόφληση έναντι του υφιστάμενου διαπραγματεύσιμου χρέους», αναφέρει η Goldman Sachs.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider