Επιστήμονες: Voucher τηλεκατάρτισης 600 ευρώ τον Απρίλιο - Επίδομα 800 ευρώ από τον Μάιο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστήμονες: Voucher τηλεκατάρτισης 600 ευρώ τον Απρίλιο - Επίδομα 800 ευρώ από τον Μάιο
Το επίδομα των 600 ευρώ θα καταβληθεί τμηματικά μέσα στον Απρίλιο, με την πρώτη δόση των 400 ευρώ πληρωτέα μετά τις 15 Απριλίου και την επόμενη των 200 στα τέλη του μήνα.

Τη χορήγηση του επιδόματος τηλεκατάρτισης (μέσω ΕΣΠΑ) των 600 ευρώ στους έξι επιστημονικούς κλάδους για τον μήνα Απρίλιο και την υπαγωγή τους στην εδική αποζημίωση των 800 ευρώ για τον Μάιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στο πλαίσιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Πώς θα καταβληθεί το επίδομα

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου για τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως το επίδομα των 600 ευρώ θα καταβληθεί τμηματικά μέσα στον Απρίλιο, με την πρώτη δόση των 400 ευρώ πληρωτέα μετά τις 15 Απριλίου και την επόμενη των 200 ευρώ στα τέλη του μήνα.

Ειδικότερα, οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν σε ειδικό έντυπο την συμμετοχή τους στο εξειδικευμένο πρόγραμμα αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων και γνώσεών τους, την επόμενη εβδομάδα.

Το πρόγραμμα θα αφορά 10 εξειδικευμένους πιστοποιημένους θεματικούς κύκλους, από τους οποίους θα μπορούν να επιλέξουν έναν από αυτούς, που θα μπορούν να ολοκληρωθούν το πολύ εντός 10 ημερών.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, στους δικαιούχους, εφόσον το επιθυμούν, θα προσφέρεται η δυνατότητα της πιστοποίησης τους στο γνωστικό αντικείμενο της επιλόγης τους, πράγμα που θα συμβάλει αποφασιστικά στον εμπλουτισμό και την επικαιροποίση των δεξιοτήτων τους για την καλύτερη ανταπόκρισή τους στις απαιτήσεις του νέου και συνεχώς εξελισσόμενου ψηφιακού περιβάλλοντος που διαμορφώνεται.

Η πληρωμή του Μαίου

Η υπαγωγή από τον Μάιο των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων (οικονομολόγους/λογιστές, μηχανικούς, δικηγόρους ανέξαρτητους επαγγεματίες ή με έμμισθη εντολή, ιατρούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητές) στις προστατευτικές διατάξεις που ισχύουν για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, θα σημάνει αυτόματα:

- Την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ που αφορά 45 ημέρες και όχι ένα μήνα.

- Την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.

Αν ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης καταβολής, θα υπάρξει έκπτωση της τάξης του 25%.

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναμένεται να δημοσιευτεί σήμερα θα υπάρχει διάταξη που θα παρέχει μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενων και ελ. επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων περιόδου απασχόλησης μηνός Φεβρουαρίου-Μαρτίου σε όσους από τους παραπάνω θελήσουν να τις καταβάλλουν στην προβλεπόμενη από το νόμο ημερομηνία τους. Ειδάλλως, θα μπορούν να τις καταβάλλουν κανονικά από την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ με απόφαση που θα λάβει σήμερα, θα μετατοπίζει χρονικά την ημερομηνία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, απαιτητών μέχρι 31/3, στις 10 Απριλίου 2020 και έτσι θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές 10 μέρες μετά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider