Στόχος της κυβέρνησης η στήριξη της πραγματικής οικονομίας χωρίς τη χρήση του cash buffer

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στόχος της κυβέρνησης η στήριξη της πραγματικής οικονομίας χωρίς τη χρήση του cash buffer
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει επανειλημμένα δηλώσει σε συνεντεύξεις του πως επιδίωξη του είναι να μην χρησιμοποιηθεί το περίφημο cash buffer των 15,7 δισ. ευρώ.

Σήμερα το ταμειακό «μαξιλάρι» ασφαλείας του Δημοσίου είναι περίπου στα 30 δισ. ευρώ, από 32 δισ. ευρώ στα μέσα Μαρτίου. Στο τέλος Απριλίου αναμένεται να μειωθεί κατά 6 δισ. ευρώ ακόμη, στα 24 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι ενδιάμεσα θα εκταμιευτεί η στήριξη όσων πλήττονται από τις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού. Τον Μάιο και τον Ιούνιο οι ταμειακές ανάγκες σε μηναία βάση αναμένεται να είναι ανάλογες (6 δισ. ευρώ) και να μειώσουν περαιτέρω το «μαξιλάρι» ασφαλείας.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει επανειλημμένα δηλώσει σε συνεντεύξεις του πως επιδίωξη του είναι να μην χρησιμοποιηθεί το περίφημο cash buffer των 15,7 δισ. ευρώ που είχε λάβει η χώρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), όταν εξήλθε από το τρίτο Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 και τα οποία βρίσκονται στο «Λογαριασμό Δημιουργίας Αποθεματικού Προσόδων από αγορές Κεφαλαίου» στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία

Για όσο διάστημα τα 15,7 δισ. ευρώ παραμένουν ανέγγιχτα η χώρα εκπέμπει στις αγορές το μήνυμα πως δεν έχει ταμειακές δυσκολίες και ανάγκες. Με τον τρόπο αυτό δύνανται να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμούς της και να χρηματοδοτείται με βιώσιμα επιτόκια από τις αγορές.

Για να μην κάνει χρήση των 15,7 δισ. ευρώ το οικονομικό επιτελείο κινείται με φειδώ στο μέτωπο των δαπανών και σε πολύ προσεκτικό προγραμματισμό των εσόδων για τον ορατό ορίζοντα. Η χώρα έχει τόσο τη δυνατότητα δανεισμού από τις αγορές, όσο και δυνατότητα χρήσης χρημάτων φορέων της γενικής κυβέρνησης κάτι που της επιτρέπει να είναι χρηματοδοτικά «άνετη» τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουνίου.

Ακόμη και εάν έως τότε δεν έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι απαραίτητες αποφάσεις για την χρήση μέρους των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για την απόκρουση των επιπτώσεων του κορονοϊού ή οι αποφάσεις για το ευρωομόλογο (κορονο- ομόλογο), η Ελλάδα διαθέτει επιλογές για να χρηματοδοτήσει τους πληττόμενους από την κρίση χωρίς να πειράξει το cash buffer.

Μια εικόνα για το πόσο απαιτητικές είναι οι καταστάσεις πουν βιώνουμε και πόσο μεγάλες πιέσεις ασκούν στον προϋπολογισμό θα δοθεί σήμερα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο θα παρουσιάσει σε ενημέρωση Τύπου το ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 10 το πρωί από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider