Κορονοϊός: Σε χαμηλά επίπεδα η κατανάλωση νερού - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Σε χαμηλά επίπεδα η κατανάλωση νερού - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ
Θα περίμενε κανείς πως ειδικά τον τελευταίο μήνα, εν μέσω της διαρκούς ενημέρωσης για την εξάπλωση του ιού, η κατανάλωση νερού θα ήταν αυξημένη.

Από τα γενικά προληπτικά μέτρα κατά του κορονοϊού το μεγαλύτερο βάρος δίνεται στην ατομική υγιεινή και συγκεκριμένα στο επιμελές πλύσιμο των χεριών.

Το υπουργείο Υγείας στις ειδικές οδηγίες που έχει ήδη στείλει στους πολίτες αναφέρει εμφατικά πως απαιτείται «τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων».

Θα περίμενε κανείς πως ο γενικός πληθυσμός θα ακολουθούσε τις υποδείξεις των ειδικών και του υπουργείου και ότι θα έδειχνε επιμέλεια στο πλύσιμο των χεριών.

Μικρότερη η συνολική κατανάλωση νερού από την αρχή του έτους

Ωστόσο, τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ για την συνολική κατανάλωση νερού και συγκεκριμένα τα στοιχεία για την εξέλιξη του πόσιμου νερού στις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού (ΜΕΝ) που διαθέτει η επιχείρηση στο Λεκανοπέδιο της Αττικής (βρίσκονται στο Γαλάτσι, στις Αχαρνές, στο Πολυδένδρι και τη Μάνδρα Ασπροπύργου) δείχνουν πως η συνολική κατανάλωση νερού θα ήταν μεγαλύτερη.

Θα περίμενε κανείς πως ειδικά τον τελευταίο μήνα, εν μέσω της διαρκούς ενημέρωσης για την εξάπλωση του ιού, η κατανάλωση νερού θα ήταν αυξημένη. Ωστόσο, δεν είναι έτσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ η συνολική ημερήσια κατανάλωση νερού (εξερχόμενη ποσότητα διυλισμένου νερού από τις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού) στο διάστημα 11 Φεβρουαρίου 2020 – 9 Μαρτίου 2020 ήταν κατά μέσον όρο στα 976.325 κυβικά μέτρα, όταν στο διάστημα 11 Φεβρουαρίου 2019 – 9 Μαρτίου 2019 ήταν στα 985.956 κυβικά μέτρα.

Αλλά και από την αρχή του έτους, η κατανάλωση νερού είναι μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο.

Συγκεκριμένα, η συνολική ημερήσια κατανάλωση νερού στο διάστημα 1 Ιανουαρίου 2020 – 9 Μαρτίου 2020 (σ.σ. τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) διαμορφώθηκε κατά μέσον όρο στα 976.803 κυβικά μέτρα, όταν στο διάστημα 1 Ιανουαρίου 2019 – 9 Μαρτίου 2019 ήταν στα 980.968 κυβικά μέτρα.

Δεδομένης της ακρίβειας των στοιχείων της ΕΥΔΑΠ προκύπτει ανησυχία για το γεγονός πως οι πολίτες δεν έχουν υιοθετήσει ευρέως τις οδηγίες για τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών. Αν δεν ακολουθηθεί αυτή η απλή μέριμνα ατομικής υγιεινής, τότε η εξάπλωση του κορονοϊού θα επιταχυνθεί και οι επιπτώσεις για την κοινωνία και την οικονομία θα είναι μεγάλες. Και υπεύθυνη θα είναι η έλλειψη ατομικής ευθύνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider