Στουρνάρας: Πτώση του ΑΕΠ κατά 2% το χρόνο αν δεν αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στουρνάρας: Πτώση του ΑΕΠ κατά 2% το χρόνο αν δεν αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή
Αλλά και σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης από την «πράσινη οικονομία»

Το κώδωνα του κινδύνου για τις οικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έκρουσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας. Συγκεκριμένα, στα πλαίσια εκδήλωσης που διοργάνωσε η βρετανική πρεσβεία τόνισε ότι αν δεν προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή, το κόστος για την ελληνική οικονομία μπορεί να φτάσει, ceteris paribus, ακόμη και το 2% το χρόνο μέχρι το 2050. Μάλιστα, προσέθεσε ότι ενώ η μετάβαση προς μια «πράσινη» οικονομία είναι κοστοβόρα, το κόστος σε περίπτωση που μείνουμε άπραγοι είναι σαφώς υψηλότερο. Και, προκειμένου να επιταχυνθεί ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν οι αναγκαίες δομές για την παροχή της ανάλογης χρηματοδότησης. Σε αυτό το επίπεδο, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα είναι ύψιστης σημασίας ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού αλλά και του ασφαλιστικού τομέα. Επιπλέον, ενώ οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν σαφώς σημαντικό ρόλο, ο κεντρικός συντονισμός ανήκει στην κυβέρνηση.

Πράσινη επενδυτική επανάσταση

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη η οικονομία να γίνει πράσινη, καθώς περιβάλλον και επιχειρηματικότητα είναι έννοιες συμπληρωματικές. Παράλληλα, έκανε λόγο για μια πράσινη επενδυτική επανάσταση που συντελείται στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι για το σκοπό αυτό είναι κομβικός ο ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Μάλιστα, όπως τόνισε αυτή σχεδιάζει να διαθέσει 400 εκατ. ευρώ για έργα ενέργειας και θα αναζητηθούν άλλα 600 εκατ. ευρώ ώστε το συνολικό ποσό να φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Έτσι, μαζί με τη συμμετοχή των τραπεζών, το ποσό που θα φτάσει στην οικονομία θα ανέλθει στα 4 δισ. ευρώ, καθώς εντός του 2020 θα υπάρξει συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα με τις τράπεζες.

Τέλος, η πρέσβειρα της Βρετανίας κυρία Κέιτ Σμιθ τόνισε μεταξύ άλλων πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι δεσμευμένο στο να ηγηθεί της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία και το Λονδίνο μπορεί να γίνει κόμβος «πράσινης» χρηματοδότησης. Ανέφερε επίσης ότι ο δρόμος μπροστά μας είναι μακρύς αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο μπορούμε να συνεργαστούμε προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider