Τρεις «κίτρινες» κάρτες στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρεις «κίτρινες» κάρτες στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Πού διατυπώνονται οι ενστάσεις. Ακόμη και η ίδια η αναλογιστική μελέτη που συνοδεύει το νομοσχέδιο, αναγνωρίζει το «φάουλ» της κατάργησης της «13ης σύνταξης».

«Κίτρινες» κάρτες στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης βγάζουν το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους.

Αλλά και η ίδια η αναλογιστική μελέτη που συνοδεύει το νομοσχέδιο, αναγνωρίζει το «φάουλ» της κατάργησης της «13ης σύνταξης», υποστηρίζοντας ότι μειώνει το 2020 τη μέση ετήσια σύνταξη, δηλαδή το μέσο ετήσιο εισόδημα των συνταξιούχων, και παραμένει σταθερά μειωμένο σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς μέχρι και το 2035.

Υπενθυμίζεται πως στο προσχέδιο του νομοσχεδίου (που δεν έφτασε ποτέ σε διαβούλευση) γινόταν λόγος για μια εφάπαξ παροχή η οποία θα δινόταν κάθε Χριστούγεννα στους συνταξιούχους και θα αντικαθιστούσε την «13η σύνταξη».

Αντ' αυτής, στο επίμαχο άρθρο 47 υπάρχει μια αναφορά σε κάποια κονδύλια τα οποία θα κατευθυνθούν στους συνταξιούχους, παραπέμποντας για λεπτομέρειες σε ΚΥΑ που θα εκδοθεί.

Γραφείο Προϋπολογισμού

Στη χθεσινή έκθεσή του, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή «αδειάζει» την επιλογή Βρούτση να αποσυνδέσει τις ασφαλιστικές εισφορές από το ύψος του εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

«Πρόκειται ουσιαστικά», τονίζει, «για επαναφορά του καθεστώτος που τροποποίησε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του νόμου 4387/2016 (ν.Κατρούγκαλου), στο πλαίσιο εξορθολογισμού του συστήματος και ίσης μεταχείρισης των ασφαλισμένων, αυτοαπασχολούμενων ή μισθωτών.

Η ακύρωση αυτής της μεταρρύθμισης επανεισάγει την ευνοϊκότερη μεταχείριση των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, μια από τις βασικές αιτίες των ιδιαίτερα υψηλών ποσοστών αυτοαπασχόλησης (χωρίς προσωπικό) που καταγράφει διαχρονικά η χώρα μας (22% έναντι 9% στην Ευρωζώνη), με αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική παραγωγικότητα και στα δημόσια έσοδα».

Το Γραφείο Προϋπολογισμού δεν διστάζει να καυτηριάσει το γεγονός ότι οι εισφορές αποσυνδέονται από το πραγματικό εισόδημα, αναγνωρίζοντας πως ο κλάδος των επαγγελματιών αντιμετωπίζεται προνομιακά και ουσιαστικά η ασφαλιστική του ελάφρυνση πριμοδοτείται από τους μισθωτούς και τους μικρούς επαγγελματίες.

Ως αποτέλεσμα αυτού, κάποιος με 200.000 ευρώ εισόδημα τον χρόνο να πληρώνει τα ίδια με κάποιον με 5.000 ευρώ εισόδημα.

Ελεγκτικό Συνέδριο

Προβλήματα συνταγματικότητας εντοπίζει στη γνωμοδότησή του για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στη γνωμοδότησή του το Ελεγκτικό Συνέδριο υποστηρίζει πως το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχει διατηρήσει τον κορμό του νόμου Κατρούγκαλου και έχει προχωρήσει σε «επουσιώδεις αλλαγές».

«Με το επίμαχο νομοσχέδιο υιοθετούνται σε γενικό πλαίσιο οι ρυθμίσεις του ν. 4387/2016 και επέρχονται επουσιώδεις τροποποιήσεις αυτού σε συγκεκριμένες διατάξεις που κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στις παρατηρήσεις της γνωμοδότησης εντάσσεται και ο κίνδυνος έγερσης αξιώσεων από συνταξιούχους που εργάζονται από το 2016 και θεωρείται κρίσιμο να διευκρινιστεί από ποτέ θα ισχύει ο «κόφτης» του 30%.

«Το επίμαχο νομοσχέδιο, εφόσον εξακολουθεί να στηρίζεται, όπως και ο προηγούμενος ασφαλιστικός νόμος 4387/2016, στην ενιαία ασφαλιστική αντιμετώπιση προσώπων που, σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν μπορούν να υπαχθούν στον ίδιο ασφαλιστικό οργανισμό, εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας στο σύνολό του» φέρεται να αναφέρει στη γνωμοδότησή του ο Επίτροπος Επικρατείας κ. Νικητάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider