Οι κρίσιμες ημερομηνίες για τη μείωση των πλεονασμάτων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι κρίσιμες ημερομηνίες για τη μείωση των πλεονασμάτων
Μέσα στους επομένους μήνες οι θεσμοί θα πιστοποιήσουν τη μεταρρυθμιστική δυναμική της κυβέρνησης, κάτι που θα λειτουργήσει ως «διαβατήριο» για μια σειρά από αποφάσεις του Eurogroup.

Ιδιαίτερης κρισιμότητας για τις στοχεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας είναι το διάστημα έως τον Ιούλιο του 2020, καθώς μέσα σε αυτή την περίοδο θα κλειδώσουν οι αποφάσεις για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Παράλληλα, μέσα στους επομένους μήνες οι θεσμοί θα πιστοποιήσουν τη μεταρρυθμιστική δυναμική της κυβέρνησης, κάτι που θα λειτουργήσει ως «διαβατήριο» για μια σειρά από αποφάσεις του Eurogroup.

Στην ίδια βάση, μέσα στους επομένους πέντε μήνες θα κριθούν και οι αποφάσεις για μια σειρά από πρόσθετα μέτρα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, όπως η πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,5 δισ. ευρώ περίπου.

Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες

Οι πλέον κρίσιμες ημερομηνίες των επομένων μηνών για την ελληνική οικονομία έχουν ως εξής:

Στις 27 Φεβρουαρίου δημοσιεύεται η έκθεση ενισχυμένης εποπτεία της Κομισιόν, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και η αναθεωρημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Στις αρχές Μαρτίου Κομισιόν και ΕΚΤ θα έχουν ολοκληρώσει την τεχνική εργασία που τους ανέθεσε το Eurogroup αναφορικά με την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα SMPs και ANFAs.

Στις 6 Μαρτίου θα έχουμε τις προκαταρκτικές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019.

Στo Eurogroup στις 16 Μαρτίου είναι πιθανό να ληφθεί απόφαση ώστε μέρος των κερδών από ελληνικά ομόλογα να χρηματοδοτεί συμφωνημένες επενδύσεις.

Στις 20 Μαρτίου επιστρέφουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών για την έκτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση τους.

Μεταξύ 13-19 Απριλίου θα διεξαχθεί η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Σε αυτή η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει νέο αίτημα πρόωρης αποπληρωμής χρεών προς το Ταμείο.

Στις 23 Απριλίου η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2019.

Στο Eurogroup της 18ης Μαΐου εκτιμάται πως θα γίνει η συζήτηση για την αλλαγή των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.

Στις 4 Ιουνίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider