Έρχονται μέχρι τα μέσα Μαρτίου οι νέες αντικειμενικές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται μέχρι τα μέσα Μαρτίου οι νέες αντικειμενικές
Πιάνουν δουλειά οι πιστοποιημένοι εκτιμητές. Τι προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Προθεσμία 50 ημερών έχουν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές για να παραδώσουν τις εισηγήσεις του για τις νέες αντικειμενικές αξίες, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Οι προτάσεις των εκτιμητών θα παραδοθούν σε δύο δόσεις, μια έως τις 21 Φεβρουαρίου και μία έως τις 17 Μαρτίου. Στη συνέχεια το υπουργείο θα δημοσιεύσει την απόφαση αναπροσαρμογής, προκειμένου οι νέες αντικειμενικές να ισχύσουν από φέτος για τον ΕΝΦΙΑ και από το 2021 για τις μεταβιβάσεις και τις γονικές παροχές.

Με αυτοψίες και αγγελίες η εκτίμηση

Η απόφαση προβλέπει μια σειρά από τεχνικές και μεθόδους για τον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών. Οι εκτιμητές θα έχουν πρόσβαση στο Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων όπου καταγράφονται όλες οι αξίες των μεταβιβαζόμενων ακινήτων βάσει των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης που κατατίθενται στις εφορίες. Ωστόσο η οδηγία που έχουν οι εκτιμητές είναι να αναζητήσουν συγκριτικά στοιχεία, είτε πόρτα-πόρτα με αυτοψίες, είτε από αγγελίες ή άλλα πρόσφορα μέσα.

Οι εκτιμητές θα πρέπει να κάνουν αναγωγή όποιων στοιχείων βρουν, σε αξία για το ενδεικτικό ακίνητο αναφοράς κατοικίας και οικοπέδου. Δηλαδή:

Γα νεόδμητο πλήρως αποπερατωμένο διαμέρισμα 1ου ορόφου καθαρής επιφάνειας 80-100 τ.μ. ή νεόδμητη πλήρως αποπερατωμένη κατοικία με συνολική καθαρή επιφάνεια κύριων χώρων 100-120 τ.μ. ανοιγμένη στον 1ο όροφο με τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Πρόσοψη σε ένα μόνο δρόμο ή σε κοινόχρηστο γενικά χώρο
  • Συμβατικός τύπος κατασκευής (οπλισμένο σκυρόδεμα με τοιχοποιία από οπτοπλινθοδομές)
  • Καλή ποιότητα κατασκευής
  • Άριστο βαθμό συντήρησης (νεόδμητο)
  • Δίχως αποθηκευτικό χώρο και θέση στάθμευσης
  • Σε οικοδομή με ανελκυστήρα και αυτόνομη θέρμανση
  • Δίχως ιδιαίτερη θέα
  • Σε συνήθη θέση της περιοχής

Για οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην εκάστοτε ζώνη, με την επιτρεπόμενη χρήση γης, σε συνήθη θέση, πρόσοψη σε ένα μόνο δρόμο και Συντελεστή Εμπορικότητας (Σ.Ε) ίσο με μονάδα (1,0).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider