Οχτώ υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο για το Ultra Fast Broadband

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οχτώ υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο για το Ultra Fast Broadband
Το UFBB αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ σήμερα στην Ελλάδα σήμερα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη.

Οχτώ από τους 10 συνολικά υποψηφίους περνάνε στη δεύτερη φάση του μεγαλύτερου έργου Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) της χώρας για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων πολύ υψηλών ταχυτήτων (Ultra Fast Broadband) με οπτικές ίνες σε περιοχές της χώρας που δεν καλύπτονται από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Πρόκειται για τους: Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ), Vodafone, ΑΒΑΞ, ΔΕΗ, Ιντρακατ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ. Εκτός έμειναν η Oman Fiber Optics και η Wind. Όσοι πέρασαν στην δεύτερη φάση θα συμμετάσχουν στον ανταγωνιστικό διάλογο ώστε να διαμορφωθούν οι τελικοί όροι του διαγωνισμού.

To έργο

Το UFBB αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ σήμερα στην Ελλάδα σήμερα. Έχει προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ, με τα 300 εκατ. ευρώ να προέρχονται από δημόσια χρηματοδότηση. Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το έργο αφορά 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις, δημιουργεί περισσότερες από 810.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Μbps και περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για τη δημιουργία της «Κοινωνίας του Gigabit».

Σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη, θα δημιουργηθούν επτά διαφορετικές περιοχές (LOTs) σε ολόκληρη την Ελλάδα και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να διεκδικήσει μία ή περισσότερες περιοχές, αλλά δεν μπορεί να αναλάβει περισσότερες από τρεις. Προβλέπεται η δημιουργία ειδικού επενδυτικού σχήματος (SPV) το οποίο θα αναλάβει τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την ανάπτυξη και τη διαχείριση των δικτύων οπτικών ινών που θα αναπτυχθούν για τουλάχιστον 20 χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider