Ρέγκλινγκ για ελληνική οικονομία: Όλα τα δεδομένα θα αξιολογηθούν από τους θεσμούς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρέγκλινγκ για ελληνική οικονομία: Όλα τα δεδομένα θα αξιολογηθούν από τους θεσμούς
Ευκαιρία για νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας η παρουσία των θεσμών στην Αθήνα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM. Εκτός ατζέντας του Eurogroup η Ελλάδα.

Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM Kλάους Ρέγκλινγκ, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα, στη διάρκεια του οποίου, να σημειωθεί, πως δεν συζητήθηκε το ελληνικό ζήτημα.

Ωστόσο ο Ρέγκλινγκ απέφυγε περαιτέρω σχόλια, εξηγώντας πως η παρουσία των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα αυτή την περίοδο για την 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση αποτελεί καλή ευκαιρία για μια νέα αξιολόγηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του ESM είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

«Όλα τα δεδομένα θα αξιολογηθούν από τους θεσμούς»

«Όλα τα δεδομένα θα αξιολογηθούν από τους θεσμούς και το αποτέλεσμα θα δημοσιοποιηθεί σε περίπου δύο μήνες», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ρέγκλινγκ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός πως η Ελλάδα δεν βρισκόταν στην ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup.

Ξεκινά η 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Με την άφιξη την τρέχουσα εβδομάδα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα και τις τριήμερες επαφές με τα κυβερνητικά στελέχη στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ξεκινούν οι συζητήσεις για τις κινήσεις σχετικά με την αξιοποίηση των κερδών από ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) σε ώριμες επενδύσεις και τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ειδικότερα, έως τον Ιούλιο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί δύο μεταμνημονιακές αξιολογήσεις (5η και 6η), να ληφθούν οι αποφάσεις για τα ANFAs και SMPs και να τεθεί επισήμως στους Ευρωπαίους εταίρους το αίτημα για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.

Η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα έχει ως συμμάχους τόσο τον ρυθμό ανάπτυξης, όσο και τις αναβαθμίσεις της οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Το οικονομικό επιτελείο πιστεύει ότι θα υπάρξει μια θετική έκθεση για την 5η ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία και για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών (θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου και θα συζητηθεί στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου). Σε αυτήν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, παράλληλα, η Ελλάδα ευελπιστεί ότι μπορεί να υπάρξουν κινήσεις για την αξιοποίηση των ANFAs και SMPs στο πλαίσιο της τόνωσης της ανάπτυξης (η αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα μελετάται ήδη διεξοδικά από την Κομισιόν και τον ESM με τεχνική άσκηση). Αν και, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, προβάλει και το ενδεχόμενο οι τελικές αποφάσεις να μετατεθούν για την επόμενη εκταμίευση ANFAs και SMPs στο τέλος του α’ εξαμήνου.

Επόμενος σταθμός, στον οποίο ενδέχεται να τεθεί επί τάπητος το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι το Eurogroup της 18ης Μαΐου. Εντός του μήνα αυτού, εξάλλου, η κυβέρνηση καλείται να ολοκληρώσει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2021- 2024, ενώ η ελληνική οικονομία θα βρεθεί στο «μικροσκόπιο» του ΔΝΤ στο πλαίσιο της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης από το Ταμείο.

Κομβική ημερομηνία είναι και η 4η Ιουνίου, όταν η ΕΛΣΤΑΤ θα δημοσιοποιήσει την εκτίμησή της για τον ρυθμό ανάπτυξης για το α’ τρίμηνο εφέτος και να δώσει έτσι ένα πρώτο δείγμα για το κατά πόσο μπορεί να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2020. Ενώ, στο Eurogroup της 11ης Ιουνίου, που θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο, μπορεί να συζητηθεί το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Σημειώνεται ότι υπάρχει πρόταση από το ΔΝΤ για να καθιερωθεί μια «γέφυρα» μεταφοράς πλεονασμάτων. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός προβλέπει ότι εάν σε ένα έτος επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του στόχου, η υπέρβαση θα αξιοποιείται για να μειώνονται αντίστοιχα οι απαιτήσεις για τα πλεονάσματα των επόμενων ετών.

Στα της 5ης αξιολόγησης, τώρα, στις επαφές των δύο πλευρών για τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις, αναμένεται να τεθούν τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για νέες φοροελαφρύνσεις το 2020 μόλις επιβεβαιωθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων με έμφαση στην αγορά ενέργειας, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και η ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider