Αναδρομικά 10μήνου «φωτογραφίζει» η πιλοτική δίκη στο ΣτΕ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναδρομικά 10μήνου «φωτογραφίζει» η πιλοτική δίκη στο ΣτΕ
Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των παράνομων μειώσεων στις συντάξεις για το επίμαχο 10μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Απρίλιο του 2016 στους συνταξιούχους.

Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των παράνομων μειώσεων στις συντάξεις για το επίμαχο 10μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Απρίλιο του 2016, σε 2,4 εκατ. συνταξιούχους.

Αντίθετα «φρένο» μπαίνει στις αξιώσεις των συνταξιούχων για επιστροφή αναδρομικών από την ψήφιση του ν.Κατρούγκαλου και μετά, δηλαδή από Μάιο του 2016 έως και το 2018.

Κατά τη διάρκεια της κρίσιμης δίκης που διεξήχθη χθες στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, επισημάνθηκαν οι υπερβολικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στους συνταξιούχους όλο το προηγούμενο διάστημα και τονίστηκε το υψηλό δημοσιονομικό κόστος που προκύπτει από την έκδοση θετικής απόφασης.

Άλλωστε η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που αναμένεται να καθαρογραφεί έως το τέλος της άνοιξης, θα αποτελέσει «πιλότο» για τις 6.000 δίκες που είναι σε εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή σε κατώτερα δικαστήρια σε όλη τη χώρα και έχουν «παγώσει» έως ότου εκδοθεί η απόφαση.

Τα αναδρομικά, σε περίπτωση δικαίωσης των συνταξιούχων, θα ανέρχονται:

• Από 1/1/2013 έως 9/8/2015 στο ποσό των 11 δισ. ευρώ
• Από 10/6/2015 έως 11/5/2016 το 10μηνο μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου στο ποσό των 3,9 δια ευρώ και
• Από 12/5/2016 έως 31/12/2018 στο ποσό των 11,5 δισ. ευρώ.

Τα ποσά σε περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει αναδρομικά για 10 μήνες, θα επιστραφούν σε όλους τους συνταξιούχους αυτόματα και σε δόσεις μέσα σε 3, 5 ή και 7 χρόνια, ανάλογα με το ύψος των επιστροφών για κάθε συνταξιούχο.

Αν το δικαστήριο κρίνει ότι υπάρχει θέμα αναδρομικών και για το διάστημα από 2013 ως και Ιούνιο 2015, τότε τα ποσά που θα επιστραφούν θα μοιραστούν μόνο οι συνταξιούχοι που έχουν κάνει αγωγές μετά την απόφαση του Ιουνίου του 2015.

Η δίκη

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, τόνισε ότι στόχος της πιλοτικής δίκης είναι οι διευκρινίσεις αν τυχόν υπάρχουν κενά σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ, συμπληρώνοντας πως αυτές μπορεί να αφορούν είτε το δεκάμηνο μεταξύ της αποφάσεως του ΣτΕ το 2015 και έως την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, είτε κάποιο άλλο διάστημα.

Οι δικηγόροι του ΕΦΚΑ υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αναγνώρισης αναδρομικών με βάση τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2015 και της πρόσφατης για τον νόμο Κατρούγκαλου τον Οκτώβριο του 2019.

Αναφερόμενοι στο κρίσιμο διάστημα των δέκα μηνών από την έκδοση των αποφάσεων του 2015 έως την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, τόνισαν ότι το συνολικό κόστος αν τυχόν υπάρξει θετική απόφαση του δικαστηρίου θα ανέλθει στα 4 δισ ευρώ.

Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, ο οποίος εκπροσωπεί την πλευρά των συνταξιούχων, επικαλούμενος τη νομολογία του δικαστηρίου ζήτησε από τους ανώτατους δικαστές να εξισορροπήσουν τα πράγματα για να συμβαδίζουν με την κανονικότητα του δικαίου.

Επιπλέον έκανε λόγο για σκοπιμότητα εκ μέρους του ΕΦΚΑ να φέρει την υπόθεση με τη μορφή πιλοτικής δίκης στο ΣτΕ, ενώ ήδη είχε εκδοθεί σειρά αποφάσεων κατώτερων δικαστηρίων που διαμόρφωναν το πεδίο της νομολογίας

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider