Νέες αντικειμενικές αξίες: 3.000 περιοχές εντάσσονται στο σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες αντικειμενικές αξίες: 3.000 περιοχές εντάσσονται στο σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων
Συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή για τον σκοπό αυτό. Τι ορίζει απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα.

Στη συγκρότηση επιτροπής που θα καταρτίσει την εισήγηση για την ένταξη περίπου 3.000 περιοχών στο σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Έργο της επιτροπής είναι η εισήγηση προς τον υπουργό Οικονομικών για την έκδοση απόφασης σχετικά με τον καθορισμό των συντελεστών αυξομείωσης των τιμών εκκίνησης και τη διαμόρφωση των ζωνών των περιοχών που είναι ενταγμένες ή πρόκειται να ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξιών ακινήτων.

Το έργο της επιτροπής

Για να το κάνει αυτό θα επεξεργαστεί πρώτα την εισήγηση που θα καταθέσει το Αυτοτελές Τμήμα Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα παρέχει υποστήριξη προς την επιτροπή για την αποτελεσματική εκπλήρωση του έργου της.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα, η επιτροπή δύναται να ζητά τη συνδρομή ή τη συμμετοχή οποιουδήποτε άλλου δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα ή προσώπου, με εμπειρία και ειδικές γνώσεις για την ολοκλήρωση του έργου της και τη χορήγηση μη προσωποποιημένων στοιχείων από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Τράπεζα της Ελλάδος και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τα οποία θα παρέχονται υποχρεωτικώς κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί απορρήτου.

Με τις νέες αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να αναμένονται επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές – φιλέτα, δηλαδή σε νησιά και τουριστικές περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.

Πρόκειται κυρίως για φορολογούμενους που διαθέτουν ακίνητα μεγάλης αξίας τα οποία βρίσκονται σήμερα στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Κέρκυρα αλλά και σε ακριβές περιοχές ακόμα και στην Αττική και είναι σχεδόν αφορολόγητοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider