Ξεκινά η καταγραφή επίδικων ακινήτων των Ελλήνων Ισραηλιτών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινά η καταγραφή επίδικων ακινήτων των Ελλήνων Ισραηλιτών
Μετά από πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Ειδική επιτροπή που θα καταγράψει τα επίδικα ακίνητα ανά την επικράτεια που είτε είχαν εγκαταλειφθεί από Έλληνες Ισραηλίτες, είτε ανήκαν σε Έλληνες Ισραηλίτες και απωλέσθηκαν κατά την διάρκεια του πολέμου, ως συνέπεια των φυλετικών διωγμών, χωρίς να αφήσουν κληρονόμους και τα οποία περιήλθαν στο Ελληνικό Δημόσιο, συγκρότησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Η επιτροπή, επικεφαλής της οποίας τέθηκε η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, Αθηνά Καλύβα και στην οποία μετέχουν ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δαυίδ Σαλτιέλ και ο Δαυίδ Ταραμπουλούς, Πρόεδρος του Οργανισμού Περιθάλψεως και Αποκαταστάσεως Ισραηλιτών Ελλάδος (ΟΠΑΙΕ), θα έχει διπλή αποστολή.

Αφενός θα αναλάβει την καταγραφή των επίδικων ακινήτων που διεκδικούνται από τον Οργανισμό Περιθάλψεως και Αποκατάστασης Ισραηλιτών Ελλάδος, αφετέρου θα εισηγηθεί την εξωδικαστική επίλυση των σχετικών διαφορών.

Για να γίνει αυτό θα υπάρξει αρχικά αναλυτική καταγραφή των επίδικων ακινήτων και μελέτη και εξέταση των επικαλούμενων από το Ελληνικό Δημόσιο και τον ΟΠΑΙΕ τίτλων ιδιοκτησίας τους ανά την επικράτεια. Θα ακολουθήσει η σύνταξη έκθεσης, στην οποία θα διατυπώνονται σαφώς τόσο τα συμπεράσματα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων, την πραγματική κατάσταση και την αξία τους, όσο και οι σχετικές προτάσεις για την εξωδικαστική επίλυση της υφιστάμενης διαφοράς.

Η εν λόγω έκθεση θα υποβληθεί στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider