Ποιες εισφορές οδεύουν προς κατάργηση από το 2020 και τι επίπτωση θα υπάρξει στους μισθούς

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες εισφορές οδεύουν προς κατάργηση από το 2020 και τι επίπτωση θα υπάρξει στους μισθούς
Μείωση εισφορών για 1,5 εκατομμύριο μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται με πλήρη απασχόληση μελετά η κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων.

Μείωση εισφορών για 1,5 εκατομμύριο μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται με πλήρη απασχόληση μελετά η κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων χωρίς να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, όπως είχε συμβεί τον Φεβρουάριο του 2019.

Το σχέδιο σταδιακής μείωσης των εισφορών για τους μισθωτούς θα ξεκινήσει το δεύτερο 6μηνο του 2020 και θα υλοποιηθεί σε 4 στάδια μέχρι το 2023.

Συνολικά η αποκλιμάκωση θα φτάσει στις 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι και το 2023, με αποτέλεσμα το βασικό πακέτο κάλυψης του μισθωτού να πέσει από το 40,56% σήμερα στο 35,56%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελάφρυνση δεν θα προέλθει από μειώσεις εισφορών στην κύρια σύνταξη υπέρ ΕΦΚΑ (20%), αλλά από τις συνεισπραττόμενες εισφορές.

Με άλλα λόγια, θα διατηρηθούν οι εισφορές κύριας σύνταξης για τους μισθωτούς (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) στα ίδια επίπεδα με σήμερα, δηλαδή στο 6,67% τον μισθού, και θα μειωθούν οι επιβαρύνσεις από εισφορές ανεργίας κατά 1,24% και από εισφορές επικουρικής ασφάλισης κατά 0,255.

Για την εισφορά ανεργίας οι εργαζόμενοι θα δίνουν 0,59% του μισθού τους (από 1,83% σήμερα), ενώ για επικουρική σύνταξη θα πληρώνουν 3% (αντί 3,25% σήμερα).

Υπενθυμίζεται πως οι παροχές ανεργίας ανέρχονται σε 5,61% του μισθού, εργατικής κατοικίας σε 1% και εργατικής εστίας σε 0,35%.

«Θολό» παραμένει το τοπίο σχετικά με το εφάπαξ, καθώς κύκλοι του υπουργείου Εργασίας δεν κρύβουν την επιθυμία τους να καταργηθεί η εισφορά υπέρ του κλάδου πρόνοιας (εφάπαξ) από το 2021, για τους νέους ασφαλισμένους.

Το σενάριο που συζητείται αφορά την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής εισφοράς 4% επί των αποδοχών υπέρ του εφάπαξ, προκειμένου να αυξηθεί -εμμέσως- ο μισθός τους.

Τι θα ισχύσει για τους εργοδότες

Το ίδιο σχέδιο, προβλέπει ελάφρυνση εισφορών και για τους εργοδότες, μέσω μείωσης κατά 3,51% σε βάθος πενταετίας των εισφορών που πληρώνουν στους κλάδους υγείας, ανεργίας και ΛΑΕΚ.

Για τους εργοδότες, όπως και για τους εργαζόμενους, θα διατηρηθούν οι εισφορές κύριας σύνταξης (σήμερα είναι στο 13,33%), ενώ η εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ από 4,30% σήμερα θα φτάσει στο 3,3% το 2024, η εισφορά ανεργίας από 3,17% θα υποχωρήσει στο 1,18% και για το Λογαριασμό Επαγγελματικής Κατάρτισης θα καταβάλλουν 0,10% (από 0,36% σήμερα).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider