Τραπεζίτες: Δεν συμφωνούμε με την έκθεση του ΔΝΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τραπεζίτες: Δεν συμφωνούμε με την έκθεση του ΔΝΤ
Δεν συμμερίζονται τις προβλέψεις της έκθεσης του ΔΝΤ ο Γιώργος Χαντζηνικολάου και ο Παύλος Μυλωνάς.

Αντίθετοι με τις προβλέψεις που περιλαμβάνει η έκθεση του ΔΝΤ για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας δηλώνουν οι Έλληνες τραπεζίτες, όπως τοποθετήθηκαν σε πάνελ στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2019, το βράδυ της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Χαντζηνικολάου, ανέφερε πως «δεν συμμερίζεται την απαισιοδοξία του ΔΝΤ. Η οικονομία έχει ευθυγραμμιστεί. Υπάρχει ευνοϊκη συγκυρία. Εξαρτάται από εμάς να πείσουμε τους επενδυτές ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μας. Αυτή τη στιγμή το τραπεζικό σύστημα είναι στην καλύτερη θέση των τελευταίων χρόνων».

Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, που δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξος. Συγκεκριμένα ανέφερε «σήμερα είμαι ο πιο αισιόδοξος από την τελευταία 12ετία. Όλοι οι δείκτες είναι στα υψηλά 10ετιας. Βλέπω επενδύσεις Υπάρχει ζήτηση για δανεισμό».

Το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων

Σε ό,τι αφορά τον στόχο μείωσης των κόκκινων δανείων, ο κ. Χαντζηνικολάου σημείωσε πως «έχουμε αναλάβει υποχρεώσεις να μειώσουμε σημαντικά τα κόκκινα δάνεια. Στο τέλος του 2021 δεν θα είμαστε στα επίπεδα της υπόλοιπης Ευρώπης, θα χρειαστούμε επιπλέον προσπάθεια. Βοηθάει η οικονομική ανάπτυξη και η αύξηση των τιμών των ακινήτων. Πιάνουν οι ρυθμίσεις, βελτιώνεται ο ρυθμός αύξησης νέων δανείων».

«Ο Ηρακλής θα μας βοηθήσει να υπερβούμε τους στόχους που έχουμε θέσει στον SSM», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.

Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο, ο κ. Μυλωνάς προειδοποίησε πως το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων είναι πιο σημαντικό για την οικονομία παρά για τις τράπεζες. «Πρέπει να βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο. Αν γίνει, οι τράπεζες θα πουλήσουν σε καλύτερη τιμή και οι επιχειρήσεις θα βρουν λύση. Δεν είναι λύση η ρευστοποίηση, αλλά το ποσό θα πληρώσουν. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι στη γκρίζα ζώνη, και εδώ το θεσμικό πλαίσιο δεν δουλεύει».

Ο «Ηρακλής» βοηθάει και το σχέδιο της ΤτΕ θα βοηθήσει προσεχώς, συμπλήρωσε ο κ. Μυλωνάς και επιβεβαίωσε πως «υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τα funds, καθώς τα κόκκινα δάνεια της Ελλάδας είναι μια καλή επένδυση».

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τα κεφαλαία και μπορούν να πάνε πιο αποτελεσματικά. Θα κάνουμε μεγάλες κινήσεις στα κόκκινα δάνεια το 2020. Αν ο νόμος Κατσέλη βελτιωθεί, θα πάμε καλύτερα στο μέλλον», κατέληξε ο κ. Μυλωνάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider