Σταϊκούρας: Ο «Ηρακλής» θα μειώσει κατά 40% τα κόκκινα δάνεια

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Ο «Ηρακλής» θα μειώσει κατά 40% τα κόκκινα δάνεια
Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, είναι να αναδειχθεί ξανά το τραπεζικό σύστημα ως βασικό εργαλείο ανάπτυξης.

Μείωση κατά 40% στο συνολικό χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων, θα φέρει το σχέδιο «Ηρακλής», όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας την Παρασκευή στο 2ο NPL Summit.

Όπως σημείωσε ακόμη ο υπουργός, το σχέδιο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ πλέον αναμένεται η έγκριση των εποπτικών μηχανισμών, προκειμένου να κατατεθεί προς ψήφιση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ύψος των εγγυήσεων που θα προσφέρει ο «Ηρακλής» θα διαμορφωθεί τελικά στα 12 δισ. ευρώ, έναντι των 9 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ακόμη ότι στόχος είναι να αναδειχθεί ξανά το τραπεζικό σύστημα ως βασικό εργαλείο ανάπτυξης. Στο επίκεντρο βρίσκεται πέρα από το φλέγον θέμα των κόκκινων δανείων, το κανονικό/ρυθμιστικό πλαίσιο, η πλήρης αποκατάσταση στην πρόσβαση στις αγορές, η βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας, η μείωση του πιστωτικού κινδύνου και η στροφή στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Περαιτέρω ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και οι πρωτοβουλίες του κυβερνητικού σχεδίου έχουν βελτιώσει σταδιακά το τραπεζικό σύστημα. Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι καταθέσεις εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ κατά τους πρώτους μήνες της νέας κυβέρνησης.

«Συνεχίζουμε απρόσκοπτα για τη διευθέτηση των προβλημάτων αλλά και την στήριξη των ευάλωτων ομάδων και νοικοκυριών. Οφείλουμε να βγάλουμε τους Έλληνες οριστικά από τα πολυετή δεινά της οικονομικής κρίσης. Κανείς δεν περισσεύει», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider