Καραμούζης: Ήρθε η ώρα να πιάσουμε «τον ταύρο από τα κέρατα»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καραμούζης: Ήρθε η ώρα να πιάσουμε «τον ταύρο από τα κέρατα»
Το πρώην κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος τονίζει ότι «καλούμαστε να οργανώσουμε ένα αναπτυξιακό και επενδυτικό σοκ, που θα αλλάξει μονιμότερα και προς το ευνοϊκότερο τις αναπτυξιακές προοπτικές τις χώρας». 

Την ανάγκη να μην χαθεί άλλος χρόνος στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας υπογράμμισε ο πρόεδρος της Grant Thornton και ιδρυτής του fund SMERemediumCap, Νίκος Καραμούζης, γνωστό πρώην στέλεχος του τραπεζικού κλάδου. «Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για το μέγεθος των προκλήσεων. Για να καταφέρουμε να αλλάξουμε σε μονιμότερη βάση την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας, έχουμε να βγάλουμε μαραθώνιο δρόμο, όχι κατοστάρι αγώνα», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής».

«Ήρθε η ώρα να πιάσουμε "τον ταύρο από τα κέρατα", τόνισε ο κ. Καραμούζης, εξηγώντας ότι καλούμαστε «να οργανώσουμε ένα αναπτυξιακό και επενδυτικό σοκ, που θα αλλάξει μονιμότερα και προς το ευνοϊκότερο τις αναπτυξιακές προοπτικές τις χώρας».

Όσον αφορά στη νέα του δραστηριότητα, την οποία έχει αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το insider.gr, ο ίδιος εξηγεί ότι με τον Κώστα Καραφωτάκη πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της Olympia Group, και τον Θεόδωρο Μόσχο, πρώην στέλεχος της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ και μια μικρή ομάδα εξαιρετικών και έμπειρων στελεχών, δημιούργησαν το SMERemediumCap Fund. «Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό εξειδικευμένο επενδυτικό ταμείο το οποίο επιδιώκει να συμβάλλει με κεφάλαια και ρευστότητα στην εξυγίανση, υπερδανεισμένων αλλά βιώσιμων και με προοπτική μεσαίου μεγέθους ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να ανασυγκροτηθούν, επιστρέφοντας στην κερδοφορία και δημιουργώντας παράλληλα κοινωνική και οικονομική προστιθέμενη αξία και νέες θέσεις εργασίας. Την προσπάθεια αυτή στηρίζουν με κεφάλαια εκτός από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες και σημαντικοί επιχειρηματίες, ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές», αναφέρει ο ίδιος.

«Στόχος μας είναι ως το τέλος του 2019 να συγκεντρώσουμε κεφάλαια περίπου 100 εκ. ευρώ και να επικεντρωθούμε σε επενδύσεις και εξυγίανση επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών που κυμαίνεται από 10 έως 75 εκατ. ευρώ και επιλεκτικά έως 100 εκατ. ευρώ, οι οποίες, ενώ αντιμετωπίζουν σοβαρό έλλειμμα κεφαλαίων και ρευστότητας παρουσιάζουν αξιόλογη επενδυτική και επιχειρηματική προοπτική. Πιστεύουμε ότι υπάρχει επενδυτικός χώρος και σημαντικές ευκαιρίες σε αυτό το τμήμα της αγοράς, αν λάβουμε υπόψη μας ότι περίπου 3.500 επιχειρηματικοί όμιλοι μεσαίου μεγέθους, με υπόλοιπα δάνειων περί τα 20 δις ευρώ., από τα οποία το 58% δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους ομαλά και βρίσκονται υπό καθεστώς οικονομικής ασφυξίας και αδιεξόδου».

«Θέλουμε να καλύψουμε το επενδυτικό κενό που υπάρχει, μια σημαντική οικονομική και κοινωνική ανάγκη της αγοράς. Δεν είμαστε ούτε έμποροι προβληματικών δανείων ούτε κοράκια που επιχειρούν να αρπάξουν τις επιχειρήσεις από τους παλαιούς μετόχους. Προτεραιότητα του Fund είναι ν’ αποκτά συναινετικά τον πλειοψηφικό έλεγχο των επιχειρήσεων που επενδύει, να αναλαμβάνει τη διοίκησή τους και να διαμορφώνει ένα νέο δυναμικό επιχειρηματικό πλάνο αναδιάρθρωσης, ανάπτυξης εργασιών και ανάκτησης μεριδίου αγοράς», επισημαίνει ο κ. Καραμούζης.

«Αρχικά θα ξεκινήσουμε με 10 περίπου εταιρείες που θεωρούμε ότι μπορούν να αποτελέσουν τους κύριους επενδυτικούς στόχους. Πάμε να βρούμε λύσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα των επενδυτών μας, προσφέροντας ελκυστικές αποδόσεις, αλλά και των ίδιων των εταιρειών και των εργαζομένων, συμβάλλοντας εμπράκτως στη δημιουργία ενός αναπτυξιακού συντελεστή για τη χώρα και προοπτικές ανάπτυξης», προσθέτει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider