2+1 μέτρα-ανάσα για την αγορά ακινήτων και την οικοδομή

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
2+1 μέτρα-ανάσα για την αγορά ακινήτων και την οικοδομή
Μέτρα που ωφελούν τους κατασκευαστές, τους ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και τους επενδυτές φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Μέτρα που δίνουν «ανάσα» σχεδόν σε όλο το φάσμα της αγοράς ακινήτων και της οικοδομής προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση.

Ειδικότερα, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός προβλέπεται η αναστολή μέχρι 31/12/2022 του ΦΠΑ στις πωλήσεις νεόδμητων ακινήτων με οικοδομική άδεια από το 2006 και έπειτα. Έτσι πλέον και για τα επόμενα τρία χρόνια η πώληση των κατοικιών θα φορολογούνται με φόρο μεταβίβασης 3% και όχι με ΦΠΑ 24%.

Όπως σημειώνει ο κ. Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, τ. πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ) οι κερδισμένοι από το μέτρο αυτό είναι πάρα πολλοί: Από τους κατασκευαστές που θα μπορούν πλέον να πωλούν πιο εύκολα τα ακίνητά τους αποκτώντας έτσι ρευστότητα για νέες οικοδομές, έως και τους ιδιοκτήτες οικοπέδων που θα παίρνουν διαμερίσματα από αντιπαροχή χωρίς να πληρώνουν οικοδομή.

«Βέβαια» προσθέτει ο ίδιος, «υπάρχουν και οι χαμένοι που είναι οι ιδιοκτήτες παλαιότερων οικοδομών που είχαν το πλεονέκτημα της πώλησης των ακινήτων τους με φόρο μεταβίβασης 3%. Αυτά τα ακίνητα αποτελούσαν και το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταβιβάσεων. Τώρα με τον ίδιο φόρο θα πωλούνται και τα καινούργια, άρα μεγαλώνει ο ανταγωνισμός».

Φοροέκπτωση έως 19.200 για ανακαινίσεις

Ένα άλλο μέτρο που αναμένεται να δώσει «ανάσα» στην οικοδομή είναι αυτό της έκπτωσης δαπανών για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτηρίων. Ειδικότερα το μέτρο αφορά δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια (έως 31/12/2012) και θα πληρωθούν ηλεκτρονικά για κτήρια τα οποία έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων (π.χ. Εξοικονομώ κατ’ οίκον).

Θα παρέχεται έκπτωση φόρου ίση με το 40% αυτών των δαπανών μοιρασμένη ισόποσα σε περίοδο τεσσάρων ετών με ανώτατο όριο δαπάνης τα 48.000 ευρώ. Για παράδειγμα κάποιος που ανακαινίζει το σπίτι του δαπανώντας για υπηρεσίες 10.000 ευρώ θα μπορεί να έχει έκπτωση φόρου 4.000 ευρώ μοιρασμένη σε 1.000 ευρώ κάθε φορολογικό έτος, για τα επόμενα τέσσερα έτη.

Επανέρχεται η φορολογία στις ΑΕΕΑΠ

Εκτός από μέτρα θετικά για τους κατασκευαστές και τους ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων το φορολογικό σχέδιο ικανοποιεί και ένα χρόνιο αίτημα των εισηγμένων Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), οι οποίες είδαν το 2016 τη φορολογία τους να πολλαπλασιάζεται.

Με τη ρύθμιση αυτή ουσιαστικά επανέρχεται το παλιό φορολογικό καθεστώς, όπως ίσχυε πριν την αλλαγή που έγινε το 2016 η οποία αύξησε τον συντελεστή του φόρου που επιβάλλεται στο σύνολο του ενεργητικού των ΑΕΕΑΠ, τόσο στα ακίνητα όσο και στα χρηματικά διαθέσιμα. Μάλιστα ο συντελεστής επταπλασιάστηκε και εκτοξεύθηκε από το 0,105% τον χρόνο σε 0,75% ετησίως.

Στελέχη του κλάδου είχαν διαμαρτυρηθεί εντόνως για την συγκεκριμένη αλλαγή, τονίζοντας ότι η υπερβολική φορολογία καθιστούσε τις ελληνικές ΑΕΕΑΠ ασύμφορες σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider