«Δώρο» ρευστότητας από το Δημόσιο στις μικρές τράπεζες (upd)

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Δώρο» ρευστότητας από το Δημόσιο στις μικρές τράπεζες (upd)
Οι φορείς του Δημοσίου θα μπορούν να διατηρούν στις μικρές εμπορικές τράπεζες τα διαθέσιμα τους, ακόμη και εάν ξεπερνούν αυτά που απαιτούνται για να καλύψουν τις ανάγκες 15 ημερών.

«Δώρο» ρευστότητας δίνει στις μικρές τράπεζες η κυβέρνηση, καθώς επιτρέπει στους φορείς του Δημοσίου να διατηρούν καταθέσεις έως ενός συγκεκριμένου ύψους στα μη συστημικά πιστωτικά ιδρύματα.

Δείτε εδώ, με έναν κλικ, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών.

Με τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση α) της από 25.09.2019 Π.Ν.Π. 'Επείγουσα ρύθμιση για την απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης του φόρου διαμονής' (Α΄ 142), β) της από 30.09.2019 Π.Ν.Π. 'Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας' (Α΄ 145), γ) της από 04.10.2019 Π.Ν.Π. 'Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας' (Α΄ 150) και άλλες διατάξεις» δίνεται η δυνατότητα στους φορείς του Δημοσίου να διατηρούν στις μικρές εμπορικές τράπεζες τα διαθέσιμα τους ακόμη και εάν αυτά ξεπερνούν σε ποσό τα χρήματα που απαιτούνται για να καλύψουν τις ανάγκες 15 ημερών. Μέχρι τώρα οι φορείς ήταν αναγκασμένοι να μεταφέρουν τα διαθέσιμα αυτά στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του άρθρου 7 του νομοσχεδίου προβλέπεται η διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης ή και σε προθεσμιακές καταθέσεις στα μη συστημικά πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδος, μέχρι του αντίστοιχου συνολικού υπολοίπου που διατηρούσαν στα ανωτέρω ιδρύματα, στις 30 Ιουνίου 2018.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου η προτεινόμενη ρύθμιση συμβάλλει στη διασφάλιση της σταθερότητας του πιστωτικού συστήματος, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, τα οποία είναι κατατεθειμένα στα μη συστημικά πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδος, αντιστοιχούν σε μεγάλο ποσοστό επί του συνόλου των καταθέσεων τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι φορείς του Δημοσίου θα μπορούν να διατηρούν στις εμπορικές τράπεζες καταθέσεις συνολικού ύψους έως 600 εκατ. ευρώ, όταν σήμερα το συνολικό απόθεμα των καταθέσεων των φορέων της γενικής κυβέρνησης σε όλες τις εμπορικές τράπεζες ανέρχεται σε 14,1 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider