Προσελκύουν επενδυτές οι προσδοκίες για μείωση της φορολογίας στα ομόλογα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσελκύουν επενδυτές οι προσδοκίες για μείωση της φορολογίας στα ομόλογα
Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο αναφοράς διαμορφώθηκε στις 155 μονάδες βάσης.

Η είδηση πως η κυβέρνηση δρομολογεί τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών από ομόλογα, ενίσχυσε χθες το αγοραστικό ενδιαφέρον στην ελληνική αγορά ομολόγων, οδηγώντας σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο την απόδοση των χρεογράφων.

Η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου κινήθηκε έως το 0,375%, όταν προ έτους ήταν στο 3,7%. Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε έως το 1,15%, όταν προ έτους ήταν στο 4,68%. Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο αναφοράς διαμορφώθηκε στις 155 μονάδες βάσης.

Αυτή η πτώση των αποδόσεων αποδόθηκε από traders της αγοράς ομολόγων στην επικείμενη μείωση της φορολόγησης των κερδών από επενδύσεις σε ομόλογα αισθητά χαμηλότερα του σημερινού 15% , η οποία καταμαρτυρεί τη βούληση της κυβέρνησης να αυξήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα.

Τα οφέλη από μια τέτοια κίνηση θα είναι σημαντικά. Ένα παράδειγμα δείχνει το γιατί: Ένας επενδυτής κατέχει κρατικό ομόλογο ονομαστικής αξίας 10.000 ευρώ με απόδοση 3,5% ετησίως. Απέκτησε το συγκεκριμένο ομόλογο έναντι 9.000 ευρώ στη δευτερογενή αγορά στις 01/01/2018 και το πούλησε στις 31/12 του ίδιου έτους έναντι 9.500 ευρώ, αφού έλαβε το τοκομερίδιο που του αναλογούσε.

Ο επενδυτής θα φορολογηθεί με 15% επί του κουπονιού το οποίο ανέρχεται σε 350 ευρώ (10.000 ευρώ* 3,5%), ενώ η φορολογία του θα είναι 52,5 ευρώ (350 ευρώ*15%).

Εάν ο φόρος μειωθεί από το 15% στο 10% ο ίδιος επενδυτής θα πληρώσει φόρο 35 ευρώ, ενώ εάν ο φόρος πέσει στο 5% θα πληρώσει μόλις 17,5 ευρώ φόρο!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider