Το σχέδιο «Ηρακλής» και η Ένωση Κεφαλαιαγορών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το σχέδιο «Ηρακλής» και η Ένωση Κεφαλαιαγορών
Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Ζαββός, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, έχει θέσει ως στόχο η Ελλάδα να καταστεί ένας από τους πλέον παραγωγικούς συνομιλητές της Κομισιόν στη διαδικασία της δημιουργία της Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τον Ιούνιο του 2015, όταν η Επιτροπή Γιούνκερ ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Ένωσης Κεφαλαιαγορών της ΕΕ και ακόμη το εν λόγω εγχείρημα είναι σε φάση υλοποίησης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Ζαββός, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, έχει θέσει ως στόχο η Ελλάδα να καταστεί ένας από τους πλέον παραγωγικούς συνομιλητές της Κομισιόν στη διαδικασία της δημιουργία της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και προς αυτή την κατεύθυνση κομίζει πολλές ιδέες για το πώς θα μπορούσαν να ξεπεραστούν υφιστάμενα εμπόδια.

Η ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων αποτελεί βασικό εδραιωμένο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι αποτελεί έναν από τους πυλώνες της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς, μαζί με την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών.

Μια ολοκληρωμένη αγορά κεφαλαίων θα λειτουργούσε συμπληρωματικά ως προς τις τράπεζες, ως μια διαφοροποιημένη πηγή χρηματοδότησης, προσφέροντας στους επενδυτές και τους αποταμιευτές πρόσθετες ευκαιρίες για την αξιοποίηση των χρημάτων τους. Θα δημιουργούσε επίσης νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης για όλες τις επιχειρήσεις της ΕΕ, ιδίως για τις νεοφυείς και τις μικρότερες επιχειρήσεις.

Η Ένωση Κεφαλαιαγορών αποτελεί έργο που δρομολογήθηκε από την Επιτροπή τον Ιούνιο του 2015, με σκοπό τη διασφάλιση της ελεύθερης ροής ιδιωτικών κεφαλαίων και την άρση κανονιστικών και άλλων φραγμών στην ΕΕ. Στόχος του σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν να θεμελιώσει τα δομικά στοιχεία για την εύρυθμη λειτουργία μιας ολοκληρωμένης Ένωσης Κεφαλαιαγορών έως το 2019.

Παρά την ορισμένη πρόοδο που έχει σημειωθεί με την πάροδο των ετών, οι κεφαλαιαγορές της Ευρώπης εξακολουθούν να είναι κατακερματισμένες βάσει εθνικών κριτηρίων και δεν είναι εύκολα προσβάσιμες σε όλους τους επίδοξους επενδυτές. Επιπλέον, οι οικονομίες της ΕΕ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το τραπεζικό σύστημα ως την κύρια πηγή χρηματοδότησής τους, ενώ, σε δύσκολους καιρούς, υφίστανται πλήγμα όταν οι τράπεζες περιορίζουν την πρόσβαση σε πιστώσεις, όπως κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Σε κάθε περίπτωση, οι εργασίες για την επίτευξη της Ένωσης Κεφαλαιαγορών θα παραμείνουν μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες για το νέο αρμόδιο για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Ευρωπαίο Επίτροπο Βάλντις Ντομπρόβσκις, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια στην ελεύθερη ροή των κεφαλαίων.

Σε αυτή την προσπάθεια θέλει να συμβάλει και η ελληνική κυβέρνηση με τον κ. Ζαββό να θεωρεί πως η αρχιτεκτονική του σχεδίου «Ηρακλής» προσφέρεται ως υπόδειγμα για την Ένωσης Κεφαλαιαγορών της ΕΕ και συγκεκριμένα για το πώς τα ευρωπαϊκά κράτη θα μπορούν να τρέχουν πλέον τιτλοποιήσεις με κρατική εγγύηση που δεν θα αποτελούν κρατική ενίσχυση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider