Για ποιους το κτίσιμο του αφορολογήτου γίνεται «Γολγοθάς» το 2020

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Για ποιους το κτίσιμο του αφορολογήτου γίνεται «Γολγοθάς» το 2020
Το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει επιπλέον έσοδα 541 εκατ. ευρώ από τη φορολογική συμμόρφωση το 2020, ποσό που σε μεγάλο βαθμό θα προκύψει από την επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικής διενέργειας ηλεκτρονικών πληρωμών.

Με μια πιστωτική και χρεωστική κάρτα στο χέρι θα είναι από το επόμενο έτος οι φορολογούμενοι , καθώς για να κτίσουν το αφορολόγητο και για να αποφύγουν «πέναλτι» φόρου 22%, θα πρέπει να εμφανίσουν στη φορολογική δήλωσή τους συναλλαγές με πλαστικό χρήμα (e-δαπάνες) για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών ίσες με το 30% των εισοδημάτων τους.

Σήμερα μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες για να κατοχυρώνουν το αφορολόγητο πρέπει να εμφανίζουν δαπάνες με κάρτες ίσες με το 10% του εισοδήματός τους αν το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα είναι έως 10.000 ευρώ, 15% για το μέρος του εισοδήματος που είναι από 10.001 έως 30.000 ευρώ και 20% για εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ. Ωστόσο, από το επόμενο έτος η υποχρεωτική συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων θα αυξηθεί στο 30% του εισοδήματός των φορολογουμένων, κάτι που θα είναι πρόκληση για χαμηλόμισθους, ζευγάρια με μεσαία εισοδήματα αλλά και για όσους φορολογούνται τεκμαρτά.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει επιπλέον έσοδα 541 εκατ. ευρώ από τη φορολογική συμμόρφωση το 2020, ποσό που σε μεγάλο βαθμό θα προκύψει από την επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικής διενέργειας ηλεκτρονικών πληρωμών στο 30% του εισοδήματος. Αυτό το ποσό δεν θα προέλθει μόνον από την αύξηση των συναλλαγών με κάρτες και την έκδοση αποδείξεων. Θα προκύψει και από όσους δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις και θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινή έξτρα φόρου 22%.

Ενδεικτικά, πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν τα εργαζόμενα ζευγάρια, με δεδομένο ότι πολλές βασικές δαπάνες ενός νοικοκυριού είναι κοινές. Δύσκολη υπόθεση θα είναι ευρύτερα η συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων και για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα και κυρίως για εκείνους με ετήσιο εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ. Αλλά και όσοι φορολογούνται με βάση το τεκμαρτό τους εισόδημα, δηλαδή αυτό που προκύπτει από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, θα πρέπει να εμφανίσουν e-δαπάνες ίσες με το 30% του τεκμαρτού εισοδήματος, κάτι που δημιουργεί πρόσθετο πρόβλημα.

Για παράδειγμα, ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 8.000 ευρώ θα πρέπει να έχει προχωρήσει σε αγορές προϊόντων και υπηρεσιών με ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 800 ευρώ, ενώ για τα εισοδήματα του 2020 το ποσό αυτό θα εκτοξευτεί στα 2.400 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι επιπλέον αποδείξεις για το εν λόγω εισόδημα ανέρχονται σε 1.600 ευρώ!

Για το κτίσιμο του αφορολόγητου θα συνεχίσουν να μετράνε δαπάνες που αφορούν σε λογαριασμούς ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου, λογαριασμούς σταθερής - κινητής τηλεφωνίας, καύσιμα, ταξί, ασφάλιστρα ΙΧ, διόδια, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τα έξοδα για συνδρομητική τηλεόραση, κινηματογράφο, θέατρα και άλλα θεάματα, αλλά και οι ιατρικές δαπάνες (επισκέψεις σε γιατρούς, νοσήλια, φάρμακα).

Ακόμη, θα αναγνωρίζονται τα κοινόχρηστα, οι αγορές από σουπερμάρκετ, ψιλικατζίδικα, περίπτερα, λαϊκές αγορές, όλα τα είδη διατροφής, οινοπνευματώδη ποτά, καπνικά, προϊόντα ένδυσης - υπόδησης, φροντιστήρια και δίδακτρα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, έπιπλα και είδη οικιακής χρήσης, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, κομμωτήρια, γυμναστήρια, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, ψυκτικοί, δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, κ.α..

Ωστόσο, όπως και σήμερα, δεν θα αναγνωρίζονται δαπάνες σχετικές με ενοίκια, τέλη κυκλοφορίας, πληρωμές φόρων, διατροφή σε πρώην συζύγους, πληρωμές δόσεων δανείων, αγορές οχημάτων, αγορές σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών, αγορές κατοικιών, οικοπέδων και λοιπών ακινήτων, αγορές επενδυτικών προϊόντων, κ.α..

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider