Έρχεται νέος μηχανισμός για την εξόφληση των χρεών του Δημοσίου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται νέος μηχανισμός για την εξόφληση των χρεών του Δημοσίου
Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στους θεσμούς την πρότασή του για την αντιμετώπιση της συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους και η εκκαθάριση και αποπληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφής φόρων και συνταξιοδότησης αποτελούν βασική προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο προωθεί ειδική μεταρρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστούν δομικά τα αίτια δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Προς το σκοπό αυτό το υπουργείο απέστειλε στους θεσμούς την πρότασή του για την αντιμετώπιση της συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει και την εξόφληση του υφιστάμενου αποθέματος απλήρωτων υποχρεώσεων. Η κυβερνητική πρόταση λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις που είχε διατυπώσει για το θέμα το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η πολυνομία, η ασάφεια που διέπει το καθεστώς των προμηθειών, η υποστελέχωση, η έλλειψη πληροφοριακών συστημάτων για την καταγραφή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, η απουσία διασύνδεσης των συστημάτων, η έλλειψη διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου και η έλλειψη ρευστότητας είναι μερικά από τα προβλήματα που έχουν εντοπίσει τα στελέχη του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, η αποφυγή δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, με στόχο τη διατήρηση της πλήρους εξόφλησης προβλέπεται ως «συνεχής δράση». Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας οι υποχρεώσεις του Δημοσίου υπολογίζονται σε καθαρή βάση, εξαιρώντας τις αιτήσεις επιστροφής φόρων κάτω των 90 ημερών και τις περιπτώσεις που ο δικαιούχος δεν έχει ανταποκριθεί παρά τη σχετική ειδοποίησή του, καθώς και τις αιτήσεις επικουρικών συντάξεων.

Επίσης, έχουν συμφωνηθεί λοιπές προσαρμογές (οφειλές υπό δικαστική διαμάχη, κατασχέσεις, πάγιες προκαταβολές, μη προσκόμιση δικαιολογητικών - μη εμφάνιση δικαιούχου) για τις οποίες συλλέγονται μηνιαία στοιχεία από δείγμα φορέων. Οι υποχρεώσεις αυτές παρακολουθούνται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε μηνιαία βάση.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δρομολογεί πλέον ένα μηχανισμό παρακολούθησης πολύ πιο αναβαθμισμένο από το σημερινό που θα διασφαλίζει την διεκπεραίωση των πληρωμών του Δημοσίου εντός 90 ημερών και θα θέτει αυστηρές διαδικασίες και προθεσμίες για τις πληρωμές των προμηθευτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider