ΕΛΣΤΑΤ: Στο 4,3% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 – Πού κινήθηκε το χρέος

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 4,3% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 – Πού κινήθηκε το χρέος
Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2018 εκτιμάται στα 334,7 δισ. ευρώ (181,2% επί του ΑΕΠ).

Στο 4,3% του ΑΕΠ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας για το 2018, όπως προκύπτει από τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα δημοσιονομικά στοιχεία των ετών 2015-2018, τα οποία καταρτίστηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης κοινοποίησης Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) του 2019 και τα οποία υποβλήθηκαν στην Eurostat.

Σύμφωνα με αυτά, το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2018 εκτιμάται στα 1,8 δισ. ευρώ (1% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος), ενώ το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2018 εκτιμάται στα 334,7 δισ. ευρώ (181,2% επί του ΑΕΠ).

Τα μεγέθη αυτά είναι οριακά αναθεωρημένα έναντι της κοινοποίησης του Απριλίου 2019. Τότε η ΕΛΣΤΑΤ τοποθετούσε το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2018 στο 1,1% του ΑΕΠ και το χρέος στο 181,1% του ΑΕΠ.

Το πρωτογενές ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε το 2018 σε πλεόνασμα 4,3% του ΑΕΠ ή σε 7,9 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί πως η μέτρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου όπως καθορίζεται στο πλαίσιο του Μνημονίου δεν υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ. Κατά τη μέτρηση αυτή μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από ό,τι αντιμετωπίζονται κατά την κατάρτιση των δημοσιονομικών στοιχείων για τους σκοπούς της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έσοδα από ομόλογα SMPs και ANFAs).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Ελληνική Στατιστική Αρχή έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε τα δημοσιονομικά στοιχεία που καταρτίστηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης κοινοποίησης Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος του 2019 να είναι σε πλήρη συμφωνία με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών - ESA 2010.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider