Νέα έκθεση αποκαλύπτει πως το ΔΝΤ τα έκανε... όλα λάθος στην Ελλάδα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα έκθεση αποκαλύπτει πως το ΔΝΤ τα έκανε... όλα λάθος στην Ελλάδα
Κατά την έκθεση της ΕΚΤ, τα ελληνικά προγράμματα του ΔΝΤ δείχνουν ότι τα πολλά σε αριθμό ή τα εξαιρετικά παρεμβατικά μέτρα, μπορούν να υπονομεύσουν τα προγράμματα στήριξης.

Έκθεση την οποία κατήρτισε ομάδα οικονομολόγων του Ευρωσυστήματος και δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κάνει μια αποτίμηση των όρων και προϋποθέσεων που έθεσε το ΔΝΤ κατά τα τρία προγράμματα στήριξης της Ελλάδος και ειδικά στα δύο πρώτα στα οποία το Ταμείο μετείχε χρηματοδοτικά.

Τα συμπεράσματα των οικονομολόγων δεν είναι κολακευτικά για το ΔΝΤ. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα τους, οι όροι που έθεσε το ΔΝΤ για να χορηγήσει δανειακή στήριξη στη χώρα μας, αλλά και ο σχεδιασμός του προγράμματος ήταν γεμάτα προβλήματα.

«Η μείωση της παραγωγής και οι αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία του πληθυσμού υποτιμήθηκαν σημαντικά και τελικά υποτιμήθηκε και η υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων», σημειώνει η έκθεση που δημοσιεύτηκε από την ΕΚΤ.

Δείτε εδώ την έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Όπως τονίζεται σε επικριτικό ύφος, εάν είχαν ακολουθηθεί πιο προσεκτικά μέτρα, αν η επικοινωνία των πολιτικών ήταν καλύτερη, αν υπήρχε αυξημένη διαφάνεια και μεγαλύτερη προσοχή στις μακροοικονομικές επιπτώσεις, τότε θα μπορούσε να είχε επιτευχτεί μεγαλύτερη αποδοχή του προγράμματος από τους πολίτες.

Ένα παράδειγμα λανθασμένης πρόβλεψης που αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης και σχετίζεται με την ανάπτυξη, αφορά στις προβλέψεις για τη δυναμική του χρέους, όπου όπως σημειώνεται, τα προγράμματα που υποστηρίχθηκαν από το ΔΝΤ προέβλεπαν πολύ χαμηλότερες αναλογίες χρέους προς ΑΕΠ από αυτές που τελικά επετεύχθησαν.

Κατά την έκθεση της ΕΚΤ, τα ελληνικά προγράμματα του ΔΝΤ δείχνουν ότι τα πολλά σε αριθμό ή τα εξαιρετικά παρεμβατικά μέτρα, μπορούν να υπονομεύσουν τα προγράμματα στήριξης.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν αναμένεται σήμερα στις 4.30 το απόγευμα να αναφερθεί από την Ουάσιγκτον στην κατάσταση και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο ενημέρωσης που θα κάνει στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του Ταμείου. Τα όσα θα αναφέρει ο Πόουλ Τόμσεν θα δείξουν το πνεύμα στο οποίο θα κινείται η έκθεση του άρθρου 4 του ΔΝΤ για την Ελλάδα, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider