«Θολό τοπίο» για το κοινωνικό μέρισμα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Θολό τοπίο» για το κοινωνικό μέρισμα
Στήριξη των ασθενέστερων με το υπερπλεόνασμα. Ερωτηματικά για το κοινωνικό μέρισμα. Αν δοθεί, θα είναι χαμηλότερο.

Αν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει στήριξη των ασθενέστερων με διανομή του υπερπλεονάσματος τον Δεκέμβριο, ωστόσο ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα δοθεί «κοινωνικό μέρισμα» όπως τα προηγούμενα έτη.

Η δημοσιονομική εικόνα δείχνει πως οδεύουμε προς υπερπλεόνασμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο εμφανίζουν υπέρβαση πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, επίδοση η οποία ακολουθεί τις υπερβάσεις εσόδων οι οποίες καταγράφηκαν και στο δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου.

Στη βάση αυτή στο τραπέζι των κυβερνητικών επιλογών βρίσκονται διάφορες δράσεις στήριξης της ανάπτυξης και της κοινωνικής πολιτικής, με το προαναφερόμενο υπερπλεόνασμα.

Εάν δοθεί κοινωνικό μέρισμα αυτό θα είναι σαφώς χαμηλότερο με πέρυσι. Πέρυσι μοιράστηκε μέρισμα 800 εκατ. ευρώ σε περισσότερα από 1,4 εκατ. νοικοκυριά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έχει θέσει ήδη τον πήχη των ενισχύσεων στους ασθενέστερους κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ ο Γιώργος Γεραπετρίτης λίγο χαμηλότερα στα 200 εκατ. ευρώ.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως το κοινωνικό μέρισμα εφέτος θα είναι στο 25% του περυσινού, ήτοι για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό με εισόδημα έως 5.000 ευρώ θα μειωθεί από τα 450 ευρώ στα 112 ευρώ και για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό με εισόδημα έως 9.000 από τα 250 ευρώ στα 62 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider