Η «Οδύσσεια» του 10ετούς ομολόγου: Πώς από το 37% έφτασε στο 1,5%

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «Οδύσσεια» του 10ετούς ομολόγου: Πώς από το 37% έφτασε στο 1,5%
Το 2012 -και όχι το 2015 όπως μπορεί να αναμένουν πολλοί– έσπασαν τα κοντέρ των spreads, με την απόδοση του 10ετούς να εκτροχιάζεται άνω του 38%.

Μοναδικό πείραμα για την οικονομική ιστορία αποτελεί η κρίση στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου να αποτυπώνει στις διακυμάνσεις της την πιο ταραχώδη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας στη χώρα.

Το πιο πρόσφατο κεφάλαιο αυτής της περιπέτειας γράφτηκε πριν λίγες ημέρες, όταν το ελληνικό Δημόσιο κατόρθωσε να αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,5% που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για τη χώρα.

bond

Η Ελλάδα εισήλθε στη 10ετή χρηματοοικονομική κρίση με επιτόκιο κάτω του 6% (Ιανουάριος 2009) για να βγει από τα μνημόνια με απόδοση 4,4% τον Αύγουστο του 2018. Το 2012 -και όχι το 2015 όπως μπορεί να αναμένουν πολλοί– έσπασαν τα κοντέρ των spreads, με την απόδοση του 10ετούς να εκτροχιάζεται άνω του 38% εν μέσω έντονης πολικής αβεβαιότητας.

Το πρώτο εξάμηνο του 2015, πάντως, σημειώθηκε διακύμανση μεταξύ 11% και 12% περίπου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πορεία αποκλιμάκωσης με την είσοδο στο τρίτο μνημόνιο. Έκτοτε, η πορεία είναι -πλην εξαιρέσεων- πτωτική για να φτάσει το 10ετές ομόλογο σήμερα στο 1,5% σε όρους απόδοσης.

Ασφαλώς, σημαντικό ρόλο στην υποχώρηση του κόστους δανεισμού της χώρας διαδραμάτισε τα τελευταία χρόνια και η εκτόνωση της χρηματοοικονομικής κρίσης που συγκλόνισε την Ευρωζώνη και, ιδιαίτερα, τον Ευρωπαϊκό Νότο. Παρότι η Ελλάδα βίωσε την κρίση με πολύ μεγαλύτερη ένταση από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, κλιμάκωση στο κόστος δανεισμού βίωσαν όλες οι κυβερνήσεις της περιοχής, ακόμη και η Γερμανία που αποδείχθηκε -όπως ήταν αναμενόμενο- η πλέον ανθεκτική.

Ορόσημο για τη δυναμική επάνοδο της χώρας στις κεφαλαιαγορές αποτελεί η πρώτη έκδοση Δημοσίου με αρνητικό επιτόκιο την περασμένη Τετάρτη και, συγκεκριμένα, μέσω των τρίμηνων έντοκων γραμματίων, μία ημέρα μετά την επιτυχημένη έκδοση του 10ετούς. Ουσιαστικά, οι επενδυτές «πλήρωσαν» την Ελλάδα για να χορηγήσουν ρευστότητα για 13 εβδομάδες, καθώς το επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τριμήνου διαμορφώθηκε στο -0,02%.

Η ομαλοποίηση στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων στις διεθνείς αγορές αποτελεί τη μεγαλύτερη «σφραγίδα» αξιοπιστίας για την Ελλάδα και συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για αναβάθμιση της πιστοληπτική ικανότητας της χώρας σε επίπεδα επενδυτικής βαθμίδας, το οποίο αποτελεί και το επόμενο «στοίχημα» για την ελληνική οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider