Κορυφώνεται η προετοιμασία των ευρωπαϊκών τραπεζών 22 ημέρες πριν το Brexit

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορυφώνεται η προετοιμασία των ευρωπαϊκών τραπεζών 22 ημέρες πριν το Brexit
Σε συνεργασία με τις εθνικές εποπτικές αρχές, η ΕΚΤ αξιολογεί και παρακολουθεί την εφαρμογή των εν λόγω σχεδίων και τη συμμόρφωσή τους προς τις «εποπτικές προσδοκίες».

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Νοεμβρίου 2019 αποτελεί ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για την ΕΚΤ και ειδικά για τον SSM.

Η ΕΚΤ έχει ζητήσει από τις τράπεζες της ευρωζώνης και της Ελλάδος να προετοιμαστούν για όλα τα πιθανά αποτελέσματα και να οριστικοποιήσουν την εφαρμογή μέτρων εκτάκτου ανάγκης για την περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Σε συνεργασία με τις εθνικές εποπτικές αρχές, η ΕΚΤ αξιολογεί και παρακολουθεί την εφαρμογή των εν λόγω σχεδίων και τη συμμόρφωσή τους προς τις «εποπτικές προσδοκίες».

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Τράπεζα της Αγγλίας, έχουν υιοθετήσει προσωρινά μέτρα για την περίπτωση άτακτης εξόδου, που καλύπτουν τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους, τα παράγωγα και τα συμβόλαια, τις τραπεζικές διαδικασίες και άλλα παρεμφερή ζητήματα που θα προκύψουν στον τομέα αυτό.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προσφέρει ως δικλίδα ασφαλείας στην περίπτωση ενός σκληρού Brexit την παροχή δανείων σε ευρώ στις βρετανικές τράπεζες, μέσω γραμμής ανταλλαγής νομισμάτων (swap) με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ενεργοποίηση της γραμμής ανταλλαγής νομισμάτων όχι μόνο σε ευρώ αλλά σε όλα τα υπόλοιπα ισχυρά νομίσματα είναι ένα προληπτικό βήμα, για να διασφαλιστεί η ρευστότητα του βρετανικού τραπεζικού συστήματος.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την πλευρά της βρίσκεται σε ετοιμότητα για την ανταλλαγή ευρώ με στερλίνες με την ενεργοποίηση της γραμμής swap κατόπιν κοινής απόφασης με την Τράπεζα της Αγγλίας.

Μολονότι υπάρχει περιορισμένη άμεση έκθεση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι έμμεσες επιπτώσεις ενός «σκληρού» Brexit μπορούν να οδηγήσουν σε επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης των τραπεζών, σε αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες και σε αρνητικές προοπτικές ανάπτυξης.

Στη βάση αυτή η κυβέρνηση έχει καταρτίσει διατάξεις για το Brexit χωρίς συμφωνία (no deal Brexit) που περιλαμβάνει μεταβατικές νομοθετικές ρυθμίσεις μεταξύ άλλων και για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider